BiH
0

Dodik traži od Specijalnog tužilaštva RS-a istragu o propustima tokom poplava

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas Specijalnom tužilaštvu RS-a krivičnu prijavu protiv osoba za eventualna krivična djela koje su se desile tokom poplava u RS.

Krivičnom prijavom se traži od Specijalnog tužilaštva da preduzme aktivnosti u skladu sa zakonom, u svim slučajevima gdje postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo koje je direktno ili indirektno uticalo na ugrožavanje života i imovine u poplavama.

"Ovom krivičnom prijavom Dodik želi da se utvrde svi eventualni propusti koji se odnose na neadekvatno i nepravovremeno djelovanje na prirodnu nepogodu, a posebno u slučajevima obezbjeđenja pravovremenog obavještavanja građana o elementarnim nepogodama, izgradnji i održavanju nasipa, izdavanja potrebnih dozvola za gradnju u vodoplavnim područjima kako stambenih i drugih objekata, tako i putne mreže, održavanju nasipa tokom poplava, eksploataciju šljunka, ispuštanju vode na branama i druge aktivnosti", saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

Posebno se insistira na utvrđivanju zakonite raspodjele humanitarne robe, kao i pridržavanje uputstava nadležnih stručnih tijela u domenu zaštite od poplava.

Krivičnom prijavom se želi utvrditi odgovornost pravnih osoba i odgovornih osoba RS, gradova i općina, kao i drugih institucija za izvršenje eventualnih krivičnih djela "zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja“, "nesavjesnog rada“ i "izazivanje opšte opasnosti“ iz kojih je proizašla teža posljedica za živote građana i imovinska šteta velikog obima.

U saopćenju iz Dodikovog kabineta se navodi da se posebno ističe ispitivanje eventualnih radnji kojima su službene ili odgovorne osobe iskoristile svoj položaj ili ovlaštenje, prekoračivši granice svog ovlaštenja ili ne izvršavajući svoju službenu dužnost svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe.