Iz oba entiteta
313

Dodik traži formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o proizvodnji oružja u BiH

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će inicirati formiranje zajedničke komisije Republike Srpske i Federacije BiH koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje o proizvodnja oružja i municije u FBiH koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH.

Predsjednik RS-a je istakao da činjenica da je proizvodnja oružja i municije u FBiH van kontrole institucija BiH, a da je sve u RS-u stavljeno pod kontrolu, govori o dualizmu samog tog sistema.

"Zbog toga bi rješenje bilo da se formira zajednička komisija Republike Srpske i FBiH, koja bi utvrdila sve činjenice u vezi s tim", rekao je Dodik za RTRS i dodao da će predložiti da Vlada RS-a zatraži formiranje te komisije.

On je istakao da je to u duhu Dejtonskog sporazuma i dodao da nema ništa protiv i da Bošnjaci učestvuju u nekoj komisiji koja bi došla u RS da sagleda da li ima ili nema nekih viškova i tajno skrivenog oružja.

Dodik je ocijenio da to može da smiri situaciju, jer je nedopustivo da se živi u uslovima u kojima Bošnjaci mogu da proizvode i skladište oružje za, kako su rekli, za "ne daj Bože" i da to "ne daj Bože" čekaju.

Predsjednik RS-a ističe da je to usmjereno na Republiku Srpsku, a u ovom slučaju i na Hrvate.

"Ovo je ozbiljna situacija i mislim da je racionalno da formiramo zajedničku komisiju od predstavnika dva eniteta i da se o tome napravi izvještaj", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je odgađanje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH povodom izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da se oružje proizvodi za "ne daj Bože" ozbiljan negativan događaj imajući u vidu činjenicu da je sjednica sazvana na legitiman način i u skladu sa Poslovnikom.

"Imamo bojkot Bošnjaka iz svih političkih partija, što implicira različite zaključke o tome. NJihovo jedinstvo na svim pitanjima koja su protiv Srba ili Hrvata sada se manifestovalo", rekao je Dodik.

On je dodao da je važnije od toga činjenica da postoji tajno naoružavanje i da u tom pogledu nije htio da učestvuje u polemici proteklih dana, jer se "uvijek nastojalo da se pokaže da je to nekakva retorička borba".

"Ovde se ne radi o retorici, nego o činjenici da neko neovlašteno proizvodi bacače, rakete koristeći resurse koji su uspostavljeni za Bošnjake, jer su nama u RS-u ukinute sve fabrike koje se bave proizvodnjom oružja i municije, a šest takvih fabrika ima u FBiH", naveo je Dodik.

On je naglasio da je potpuno legitiman način da Republika Srpska opremi svoju policiju nakon 15 godina nakon stalnog devastiranja, ali da je to iskorišteno da se prikaže kao problem i u tom pogledu su djelovale i institucije BiH.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o "ratnohuškačkim" izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH, odgođena je jučer zbog nedostatka kvoruma.