Dodik traži da se ispita privatizacija "Boske"

F
FENA
31.1.2013. u 16:52
62
9
Dodik traži da se ispita privatizacija "Boske"
62
Dodik traži da se ispita privatizacija "Boske"
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodika zatražio je danas od glavnog specijalnog tužioca Miodraga Bajića da Specijalno tužilaštvo RS-a ispita privatizaciju banjalučke Robne kuće "Boska“ i utvrdi da li je bilo neregularnosti u postupku privatizacije, odnosno da li je privatizacija urađena u skladu sa zakonom.
Dodik u pismu Bajiću navodi da to traži imajući u vidu brojne spekulacije u javnosti u vezi s privatizacijom te robne kuće.

Također, on skreće pažnju na potrebu, kako stoji u pismu, dodatnog angažovanja Specijalnog tužilaštva RS-a u vezi s određenim pitanjima, a imajući u vidu da je to tužilaštvo osnovano s namjerom da se intenzivira borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i sumnjivih privatizacija u RS-u.

"U tom cilju, osnovana je i Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama u RS-u koja je, u velikom broju slučajeva, zaključila da postoji osnovana sumnja u zakonitost provedenih privatizacija i o tome obavijestila nadležne organe. Međutim, činjenica je da ti navodi Komisije za reviziju privatizacije nisu dobili adekvatan sudski epilog, što je dovelo do toga da je povjerenje javnosti RS-a i malih akcionara u rad institucija zaduženih za daljnji postupak i procesuiranje nalaza Komisije, a naročito Specijalnog tužilaštva RS-a, značajno poljuljan", naveo je entitetski predsjednik.

Zbog svega navedenog očekuje od Bajića i Specijalnog tužilaštva da pronađu adekvatan pravni osnov za reviziju svih postupaka privatizacije, za koje je Komisija za reviziju privatizacije utvrdila da postoji sumnja u njihovu zakonitost, te da sagledaju i procesuiraju slučajeve na koje upozoravaju mali akcionari.

"Svjestan sam da zadaci koji su stavljeni pred Specijalno tužilaštvo nisu jednostavni, ali javnost RS-a, s pravom, očekuje da Specijalno tužilaštvo opravda razloge svog osnivanja, o čemu sam Vas detaljnije obavijestio u svom pismu od 21. decembra 2012.", naveo je Dodik u pismu Bajiću.

Osim njemu, Dodik je danas uputio i pismo Mahmutu Švraki, glavnom republičkom tužiocu RS-a, u kojem navodi da je iznenađen njegovim nedavnim izjavama o tome da je za procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije potrebna politička volja i podrška na svim nivoima.

"Ukoliko smatrate da je dosadašnja javna podrška zvaničnika RS-a, uključujući i predsjednika, nedovoljna, želio bih da me informišete o tome kakva, po Vašem mišljenju, politička podrška treba da bude i na koji način treba da se manifestuje", naveo je entitetski predsjednik.

Također, od Švrake i drugih predstavnika pravosudnih institucija, očekuje da predlože, ukoliko je potrebno, izmjene određenih zakonskih rješenja i druge mjere, za koje smatraju da bi mogle da poboljšaju efikasnost institucija pravosuđa.

Mišljenja je da je to pravi način da, svako u skladu sa svojim ovlašćenjima, zajednički rade na poboljšanju efikasnosti pravosudnih institucija, vraćanju povjerenja javnosti u njihov rad, a ne da se paušalnim izjavama dozvole različite spekulacije u javnosti.

Kao predsjednik RS-a još jednom je iskazao punu političku podršku radu Tužilaštva RS-a, kao i glavnom republičkom tužiocu te dodao da je više puta apelirao na veću efikasnost u njihovom radu.

"Smatram da je RS obezbijedila sve pravne i institucionalne pretpostavke za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije", stoji u Dodikovom pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: