{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Prepisat ćemo i usvojiti i u RS-u američki zakon o radu nevladinog sektora

F
3.1.2013. u 16:10
0
9
Dodik: Prepisat ćemo i usvojiti i u RS-u američki zakon o radu nevladinog sektora
0
Dodik: Prepisat ćemo i usvojiti i u RS-u američki zakon o radu nevladinog sektora
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predstavnici opozicije nastavili su i danas medijska „prepucavanja“, pri čemu Dodik i dalje ostaje pri tvrdnji o 10 miliona KM koje je „nekakav centar moći iz inostranstva ubacio“ u RS da bi ga srušio i stoga najavljuje i donošenje „američkog zakona“ o nevladnim organizacijama.
"Očigledno je da postoji pojačana aktivnost nevladinog sektora i to svako vidi. Postoji pritisak i na vaše redakcije da se objavljuje nevladin sektor više nego što se objavljuju zvanični stavovi", naveo je Dodik u izjavi medijima i dodao da tu priču o 10 miliona nije on saopćio, već je samo odgovorio na pitanje nekih medija.

Ipak, ostaje pri stavu da će se "sve to intenzivirati" i smatra da je vrijeme da RS „donese određene propise da bi se regulirao rad nevladinog sektora, da jasno prikažu izvještaje o donacijama, utrošku sredstava i urađenim projektima“.

"Jedna moja ekipa ljudi sad radi na tome da se prepiše američki zakon koji regulira nevladin sektor i da ga predložimo i ovdje za mjesec-dva dana, uz neophodna prilagođavanja", dodao je entitetski predsjednik.

Nakon što su ga SDS i PDP optužili za iznošenje neistina o svima koji se njemu ne sviđaju, a koje etiketira kao izdajnike i plaćenike, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci uzvratio ponovnim optužbama da SDS „još godinama neće imati pravo da priča o kriminalu, budući da su planetarno poznati po tome šta su uradili i kakav kriminal provode“.

Pozvao je SDS da podnese prijavu za svaku sumnjivu krivičnu prijavu, a ne da stalno pričaju o kriminalu ili korupciji.

"Obećali su ljudima da će ih nakon lokalnih izbora zaposliti, a gdje su radna mjesta? To su pitanja na koja treba da odgovaraju, a ne da bježe", ustvrdio je on i dodao da ove međusobne optužbe ipak nisu dobre, jer RS mora da očuva, prije svega, političku stabilnost.

"Veoma je važno u kriznim vremenima ne ući u određenu destrukciju", tvrdi Dodik i opet optužuje opoziciju da stvara „uvjerenje da je vlast kriminalna“.

"Naravno da ima vidova korupcije. Ja ih ne znam, ali imam povjerenje u nadležne organe", dodao je entitetski predsjednik i pozvao tužioce da rade svoj posao.

Istovremeno, dodao je da je nezadovoljan pričom da je postignut sporazum o priznjanju krivice koje je postiglo Specijalno tužilaštvo RS-a s vlasnikom jednog banjalučkog kafića, osumnjičenog za organiziranje prostitucije i krivična djela nedozvoljenog kockanja, a koji će, tvrdi Dodik, vjerovatno, sada dobiti šest mjeseci uvjetne kazne.

Dodao je da treba rigorozno pooštriti kaznenu politiku.

Tu očekuje i podršku SDS-a, a kaže, da zna da Dragan Čavić „neće ništa reći“ o vlasniku tog kafića, „Del kapo“ u Banjoj Luci.

"Pozivam SDS da zajednički radimo u borbi protiv kriminala i korupcije, koji podrazumijeva traženje većeg stepena javne odgovornosti tužioca i sudova za svoj posao. Oni su „otuđeni“, nemaju odgovornost i veoma je niska kaznena politika i postoje jaki utjecaji neformalnih centara moći u RS-u. To treba spriječiti i spreman sam da to spriječemo. Pozivam SDS da to učinimo i ja ću biti njihov advokat da to dokažemo, ako je tako", ustvrdio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: