BiH
0

Dodik: Prepisat ćemo i usvojiti i u RS-u američki zakon o radu nevladinog sektora

FENA
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predstavnici opozicije nastavili su i danas medijska „prepucavanja“, pri čemu Dodik i dalje ostaje pri tvrdnji o 10 miliona KM koje je „nekakav centar moći iz inostranstva ubacio“ u RS da bi ga srušio i stoga najavljuje i donošenje „američkog zakona“ o nevladnim organizacijama.

"Očigledno je da postoji pojačana aktivnost nevladinog sektora i to svako vidi. Postoji pritisak i na vaše redakcije da se objavljuje nevladin sektor više nego što se objavljuju zvanični stavovi", naveo je Dodik u izjavi medijima i dodao da tu priču o 10 miliona nije on saopćio, već je samo odgovorio na pitanje nekih medija.

Ipak, ostaje pri stavu da će se "sve to intenzivirati" i smatra da je vrijeme da RS „donese određene propise da bi se regulirao rad nevladinog sektora, da jasno prikažu izvještaje o donacijama, utrošku sredstava i urađenim projektima“.

"Jedna moja ekipa ljudi sad radi na tome da se prepiše američki zakon koji regulira nevladin sektor i da ga predložimo i ovdje za mjesec-dva dana, uz neophodna prilagođavanja", dodao je entitetski predsjednik.

Nakon što su ga SDS i PDP optužili za iznošenje neistina o svima koji se njemu ne sviđaju, a koje etiketira kao izdajnike i plaćenike, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci uzvratio ponovnim optužbama da SDS „još godinama neće imati pravo da priča o kriminalu, budući da su planetarno poznati po tome šta su uradili i kakav kriminal provode“.

Pozvao je SDS da podnese prijavu za svaku sumnjivu krivičnu prijavu, a ne da stalno pričaju o kriminalu ili korupciji.

"Obećali su ljudima da će ih nakon lokalnih izbora zaposliti, a gdje su radna mjesta? To su pitanja na koja treba da odgovaraju, a ne da bježe", ustvrdio je on i dodao da ove međusobne optužbe ipak nisu dobre, jer RS mora da očuva, prije svega, političku stabilnost.

"Veoma je važno u kriznim vremenima ne ući u određenu destrukciju", tvrdi Dodik i opet optužuje opoziciju da stvara „uvjerenje da je vlast kriminalna“.

"Naravno da ima vidova korupcije. Ja ih ne znam, ali imam povjerenje u nadležne organe", dodao je entitetski predsjednik i pozvao tužioce da rade svoj posao.

Istovremeno, dodao je da je nezadovoljan pričom da je postignut sporazum o priznjanju krivice koje je postiglo Specijalno tužilaštvo RS-a s vlasnikom jednog banjalučkog kafića, osumnjičenog za organiziranje prostitucije i krivična djela nedozvoljenog kockanja, a koji će, tvrdi Dodik, vjerovatno, sada dobiti šest mjeseci uvjetne kazne.

Dodao je da treba rigorozno pooštriti kaznenu politiku.

Tu očekuje i podršku SDS-a, a kaže, da zna da Dragan Čavić „neće ništa reći“ o vlasniku tog kafića, „Del kapo“ u Banjoj Luci.

"Pozivam SDS da zajednički radimo u borbi protiv kriminala i korupcije, koji podrazumijeva traženje većeg stepena javne odgovornosti tužioca i sudova za svoj posao. Oni su „otuđeni“, nemaju odgovornost i veoma je niska kaznena politika i postoje jaki utjecaji neformalnih centara moći u RS-u. To treba spriječiti i spreman sam da to spriječemo. Pozivam SDS da to učinimo i ja ću biti njihov advokat da to dokažemo, ako je tako", ustvrdio je on.