O ratnim stradanjima
179

Dodik: Teško je osigurati pomirenje na historiji koju mi imamo, Sattlerovi napori su iluzorni

S. Š. U.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je blog šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Sattlera da riječi kao što je pomirenje, nakon nehumanosti u Srebrenici, zvuče isprazno.

Sattler je na svom blogu napisao da nakon toliko nehumanosti u Srebrenici riječi poput pomirenja zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve.

"Možda je to njemu provokacija, ali Srbima, to je bol. Treba naći načina, a oni su već pronašli neki svoj cilj da skrenu pažnju. Na nama je da razmišljamo o tome kako da to napravimo i ovjekovječimo na najprimjereniji način i da svim takvima kao što je Sattler to bude kad god dolazi, da ne bi nama držao neke lekcije", komentirao je Dodik.

Sattler je u svom blogu kazao da se ne može očekivati ni od koga da oprosti genocid te da je bez pravde i punog poštovanja ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje nemoguće.

"Do sada smo slušali razne priče koje dolaze o pomirenju iz Evropske unije, a sada čujemo ovo što je Sattler rekao. On je već odavno na poziciji podrške samo muslimanskoj strani. Sigurno to ne bi rekao da je otišao na neko srpsko groblje, recimo u Zalazje gdje su na isti način stradali ljudi. Naravno, u Srebrenici se desio jedan velik i težak zločin, to uopšte nije sporno, ali politizacija toga svega, pogotovo Sattlera i njegovih je neprihvatljiva", istakao je Dodik.

Smatra da su napori šefa Delegacije EU u BiH bespotrebni i iluzorni i da su stranci glavni krivci za nefunkcioniranje BiH te da ako u BiH ne može biti pomirenja "ona ne može ni da postoji".

"Teško je obezbijediti pomirenje na historiji koju mi imamo iza sebe, ali možemo obezbijediti razumijevanje i u tom pogledu se apsolutno treba i kretati", zaključio je Dodik.