Diplomatski forum
77

Dodik se u Antaliji sastao s Lavrovom, Zaharovom i Erdoganom, otkrio o čemu su razgovarali

A. L.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Antaliji, tokom Diplomatskog foruma, sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, glasnogovornicom Ministarstva Marijom Zaharovom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Nakon sastanka s Erdoganom kazao je kako su teme bile privreda, auto-put Sarajevo - Beograd, ali i politička situacija u BiH.

"Razgovorali smo o raznim projektima u RS, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor sa predsjednikom Turske, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. Sa Erdoganom sam razgovorao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u RS, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji", kaže Dodik.

Kada je riječ o političkoj situaciji, Dodik navodi da je sa Erdoganom razgovarao o BiH, gdje je napomenuo da je za RS prihvatljiva samo ustavna BiH, koja je visoko decentralizovana.

"Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom", kaže Dodik.

Kada je riječ o sastanku sa Lavrovom, kazao je da je jedna od tema bila aktuelna situacija u svijetu.

"Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obilježja te politike dupli aršini", navodi Dodik.

Kako on navodi, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor, misleći na dogovor iz Minska.

"Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su vidjeli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove", ističe Dodik.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

"Moraćemo naći način da to riješimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna", naglasio je Dodik.

Dodik je ovom prilikom istakao da se Lavrovu zahvalio na posjeti Rusiji, sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i na dobijanju ordena.

Na sastanku Dodika i Lavrova bila je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je također bila prisutna i tokom razgovora sa Zaharovom koji je vođen uoči sastanka s Lavrovom.

Inače, na Diplomatskom forumu u Antaliji nalaze se i preostala dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.