Pismo Željka Kopanje
0

"Dodik se treba riješiti budžetskih tajkuna"

SRNA
Direktor i osnivač "Nezavisnih novina" Željko Kopanja uputio je danas otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem ga poziva da počne otvorenu borbu protiv korupcije koja nagriza društvo i da iz svog okruženja udalji "novopečene biznismene koji zloupotrebljavaju dobro".

Kopanja, koji je većinski vlasnik "Glasa Srpske", poručio je Dodiku da treba da se "riješi profesionalnih donosilaca samo dobrih vijesti koji su ga okružili i od kojih ne može da realno sagleda stanje u kojem se trenutno nalaze RS i BiH", ističući da pošteni i vrijedni ljudi zaslužuju da se tim "budžetskim tajkunima" zatvore vrata.

U pismu, u koje je Srna imala uvid, Kopanja upozorava Dodika da ga pojedinci guraju u sukobe sa neistomišljenicima i političkim predstavnicima drugih naroda. 

Kopanja ističe da je Dodik uspio da vrati građansku i nacionalnu samosvijest Srba u BiH, što je bilo nezamislivo prije pet godina. On navodi da je Dodik zaustavio "eroziju srpskog nacionalnog identiteta kojem je prijetilo postepeno zatiranje". 

 On ukazuje da su Dodika, kada je argumentovano branio prava i nadležnosti RS, garantovane Ustavom, bezočno napadali i pripisivali mu ono što nikada nije bio - nacionalista i radikalni ekstremista.

Kopanja smatra da su napadi na Dodika sračunati kako bi premijer RS postao "personifikacija zla u BiH, pa čak i u krivac za negativne političke procese u regiji".

"Oni koji to rade pokušavaju da otklone svoju odgovornost za sve loše što se događa u Sarajevu i u cijeloj BiH", ocijenio je Kopanja. 
U pismu Kopanja ističe uspjehe Dodikove Vlade na području ekonomskog razvoja i ostvarivanju ekonomskog suvereniteta, navodeći da bi to što je postignuto u Srpskoj trebalo da bude mjera i za BiH. 

Kopanja upozorava premijera RS da ne dozvoli da mu "teško stečeni ugled rasipa kako ko stigne, pa makar on bio načelnik, poslanik, ministar ili kvaziintelektualci presvučeni u mesije koji znaju i Božije i svjetske tajne".