Pred Berlinski samit
30

Dodik se sastao sa Sarazzinom, specijalnim izaslanikom Njemačke čiju je ulogu ranije obesmišljavao

S. Š. U.
Izvor: Twitter/Milorad Dodik
Izvor: Twitter/Milorad Dodik
Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarazzin boravi u posjeti BiH, a tim se povodom sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i šefom kabineta Šefika Džaferovića.

Sarazzin se sa članovima državnog Predsjedništva sastao kako bi razgovarao o finaliziranju internih procedura za tri regionalna sporazuma koje trebaju biti okonane prije samita Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar.

Regionalni sporazumi tiču se slobode kretanja sa ličnim kartama, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija te priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata koje su ranije odobrili ministri vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.

"U Banjoj Luci sa specijalnim predstavnikom Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom. Otvoren i konkretan razgovor o Berlinskom procesu, kojem je Republika Srpska spremna dati doprinos. Svako ko poštuje poziciju Republike Srpske u okviru BiH, regiona i evropskom putu, dobrodošao je sagovornik", kazao je Dodik nakon sastanka.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock ranije je naglasila da je važno da Republika Srpska prestane sa političkim blokadama i separatističkim politikama budući da je u interesu svih ljudi u državi da se ispune dogovori Berlinskog procesa kao i da država napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji.

Sarrazin je u intervjuu za Klix.ba govorio o odnosima Njemačke sa Bosnom i Hercegovinom i šteti koju radi Milorad Dodik koji je u nekoliko navrata pokušao blokirati imenovanje novog njemačkog ambasadora u BiH Thomasa Fitschena.

Tada je kazao i da je Njemačka već pokazala kako novac njenih poreskih obveznika više "neće ići u entitet koji aktivno podriva državu BiH".

Dodik je ranije komentirao kako je Sarazzin savjetnik ministrice Baerbock, da ne zna šta je njegova uloga te je pitao "šta će nam svi ti izaslanici" i dodao kako "mi nemamo vremena za sve te izaslanike koji nemaju nikakvog utjecaja".