|

Dodik se odbio sastati sa austrijskim ambasadorom Pammerom

Dodik se odbio sastati sa austrijskim ambasadorom Pammerom
37
S
SRNA
7.11.2018. u 10:36
116
komentara
37

dijeljenja
Dodik se odbio sastati sa austrijskim ambasadorom Pammerom Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pammerom, jer je kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.
"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo htjeli da sarađujemo", istakao je predsjednik RS u pismu upućenom Pammeru nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa Dodikom.

Dodik je u pismu naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim djelovanjem i javnim istupima grubo ste se miješali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog utjecaja u BiH", naglašava se u pismu.

Predsjednik RS-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH u pismu je kazao da je austrijski diplomata samo prije nekoliko mjeseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnuti.

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste nanijeli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik u pismu upućenom Pammeru.

Predsjednik RS-a je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost člana Predsjedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznat ću sve relevante državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom Republika Srpska, uprkos Vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivat će i dalje, posebno nakon Vašeg odlaska", poručio je predsjednik Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (116)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...