Rekonstrukcija Vijeća ministara
5

Dodik: SDP BiH ima pravo da bira novu većinu

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik smatra da Socijaldemokratska partija ( SDP) BiH ima pravo da, umjesto ministara Stranke demokratske akcije (SDA), predlaže nove kandidate u Vijeće ministara BiH, jer je SDP stranka koja je dobila većinu glasova na izborima.

"Pravo na predlaganje i odabir Srba predstavnika u Vijeću ministara pripada nama koji smo dobili većinu, a kod Bošnjaka onima koji su dobili većinu. Podržavamo njihove inicijative, i očekujemo da će svaka naša inicijativa u tom pogledu biti podržana. Njihovo je pravo da izaberu nove ljude i mi to potvrdimo", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Mišljenja je da sve što se dešava nakon zahtjeva SDPBiH za smjenu ministara SDA ne predstavlja političke "dilove", već se radi o normalnim aktivnostima.

Republika Srpska, kaže, neće osporavati to što se pojavila relevantna većina Bošnjaka za promjene u sastavu Vijeća ministara i to u pogledu sastava unutar bošnjačkog naroda.

"Ako bismo mi to osporavali, onda omogućavamo i drugima da odlučuju o našim kadrovima, a mi to ne želimo. Mi želimo da sačuvamo autentičnost našeg prijedloga i da on ima nesumnjivu prođu", tvrdi Dodik.

Na osnovu toga treba uvažiti činjenicu da je SDP našao novu većinu kod Bošnjaka i da predlaže rekonstrukciju Vijeća ministara.