Razgovarali u Istanbulu
508

Dodik sa Cavusogluom oživio ideju zajedničkog sastanka s Erdoganom, Milanovićem i Vučićem

N. V.
Cavusoglu i Dodik na sastanku (Foto: Twitter / @Mevlut Cavusoglu)
Cavusoglu i Dodik na sastanku (Foto: Twitter / @Mevlut Cavusoglu)
Nakon što je pristigao u Istanbul na sastanak sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik objavio je snimak prisnog pozdrava dvojice zvaničnika. Sastanak je sada završen, a obojica su dala svoj komentar.
Dodik je kazao da je sastanak bio dobar te da je turski ministar pokazao gostoprimstvo.

Kazao je kako su ponovo oživjeli ideju sastanka lidera iz BiH sa turskim, srbijanskim i hrvatskim predsjednicima kao medijatorima u dogovoru.

"Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da se napravi određeni dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, a prva tema bila je o auto-putu Sarajevo-Beograd.

"Upravo u ovom trenutku i danas ranije i sutra treba da se finalizuju razgovori između srpskih i kineskih kompanija koji će zajedno da rješavaju ta pitanja na prostoru Republike Srpske i uvjeren sam u dobar dogovor o tome", izjavio je Dodik za RTRS.

Turska strana je, kako je rekao, veoma zainteresovana da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije.

Osim toga navodi da su nezaobilazno govorili o ratu u Ukrajini, a Dodik je kazao kako "s Turskom dijelimo značajne stavove i vrijednosti".

"Cijenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje", kazao je Dodik.

On je ocijenio da Turska sa sadašnjom odmjerenom politikom kupuje svoju poziciju koja će biti važna u novom svijetu koji se sada stvara.

Mevlut Cavusoglu se također oglasio na Twitteru i objavio fotografiju sa Miloradom Dodikom.

"Sastao sam se sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Razgovarali smo o dešavanjima u našoj regiji, posebno u BiH", kratko je napisao Cavusoglu.