Objavio videosnimak
792

Pogledajte srdačan pozdrav Dodika i Cavusoglua u Istanbulu: Zagrljeni ušli na sastanak

N. V.
Milorad Dodik i Mevlut Cavusoglu zagrljeni (Screenshot: Twitter / @MiloradDodik)
Milorad Dodik i Mevlut Cavusoglu zagrljeni (Screenshot: Twitter / @MiloradDodik)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Istanbulu sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

Dodik je na Twitteru objavio videosnimak dolaska na sastanak na kojem se vidi srdačan pozdrav njega i Cavusoglua, a nakon čega zagrljeni ulaze u objekat na sastanak.

Videosnimak bi očigledno trebalo da posluži Dodiku da pokaže javnosti kako nije izolovan od međunarodne zajednice. Takav stav inače opravdano vlada zbog posljednjih događaja i njegovog šurovanja sa Rusijom.

Iz istog razloga je i nakon odlaska u Brisel objavio tvit u kojem je napisao kako se taj dan sastao sa Michelom, a da ima planirane susrete sa Cavusogluom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je uoči sastanka sa Cavusogluom rekao da će razgovarati o infrastrukturnim projektima, ekonomskoj saradnji, kao i političkim izazovima u vezi sa ukrajinskom krizom.

Inače je Dodikovo ponašanje nakon brojnih sankcija i opomena međunarodne zajednice značajno korigovano, iako on još ne odustaje od iracionalnih ideja. Značajno je u posljednje vrijeme ublažio svoju retoriku, stoga se čini kako Dodik pokušava pokazati strancima da zna biti kooperativan.