Negira pritisak
0

Dodik: S Vučićem mogu imati različite stavove, ali to ne smeta našim dobrim odnosima

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od predstojećeg susreta članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu očekuje dobre namjere Srbije koja želi saradnju u regionu, prije svega s BiH, ali i smatra da to neće naići na plodno tlo kod Bakira Izetbegovića.

"Izetbegović će i dalje pokazivati svoju poziciju spletkaroša, kao i da nije za pomirenje dva naroda", rekao je Dodik.

Dodik je za beogradski "Alo" odbacio spekulacije da Vučić na njega vrši pritisak, navodeći da sa Vučićem može imati različite političke stavove, ali da to nije smetnja njihovim dobrim odnosima.

"Poznat sam po tome da ne trpim pritisak, ali racionalnu argumentaciju prihvatim. Za pritisak sam pogrešna adresa", rekao je Dodik i potvrdio da ima dobru saradnju sa Srbijom i Vučićem.

On je ponovio da BiH i Izetbegović ne mogu priznati Kosovo i da bi to učinili da su mogli te napomenuo da RS slijedi politiku Srbije u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Naš stav o tome je dokazan. RS nije dozvolila priznanje Kosova, mi smo u tome žrtvovali svoju poziciju. Hipotetički gledano, da je ta priča nezavisnog Kosova uspjela, mi bismo možda imali priliku da pitamo - šta je sa Republikom Srpskom?", kaže Dodik.

Na pitanje hoće li biti ruskih humanitarnih baza u RS, Dodik je rekao da je ranije bilo priče o tome, ali da to nije operacionalno postavljeno.

"RS je u specifičnim okolnostima. U svakom slučaju, vidjet ćemo. Nama su potrebne službe za borbu protiv elementarnih nepogoda", rekao je Dodik.

Dodik kaže da je ukupna bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj stabilna i da organi i službe bezbjednosti uspješno rade svoj posao, preduzimaju preventivne mjere, jer nikada nije isključena neka mogućnost terorističkog napada, kao što se dešava svuda u svijetu.

"Ono što nas zabrinjava je činjenica da se iz Sirije vraćaju borci Islamske države koji mogu da budu potencijalna opasnost tako što će se jedno vrijeme primiriti, a poslije će djelovati", rekao je Dodik.

On smatra da su pojave navodnih paravojnih struktura u BiH prijetnja Republici Srpskoj, jer se one i formiraju, tvrdi, s namjerom ugrožavanja RS.

"Naravno da Bakir Izetbegović to radi, ali su to sve totalne gluposti koje ne mogu ništa kvalitetno da donesu", rekao je Dodik, dodajući da je RS suočena s potrebom da svoju bezbjednost digne na viši nivo, te da su uložena znatna sredstva u izgradnju novog kampa za specijalnu policiju u Zalužanima kod Banje Luke koji će biti jedan od najsavremenijih centara za obučavanje policije u regionu.

Kada je riječ o prijetnjama smrću koje je nedavno dobio, Dodik kaže da živi u stalnoj prijetnji po život, ocjenjujući da su presuda Ratku Mladiću i njegov stav o tome sigurno bili inspiracija nekima da mu prijete.

"Time treba da se bave državni organi. Što se mene tiče, to nisam ostavio po strani, razmišljam o tome, ali me to nije dovelo u paranoju. Živim u permanentnoj prijetnji mom životu. Šta da radim!?", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da presuda Mladiću ne može promijeniti položaj RS koja ima stabilne institucije i političku strukturu na vlasti i nije ničim s tog aspekta ugrožena, a i sve je manje intervencija visokog predstavnika.

Na pitanje da li i dalje sanja o samostalnosti Republike Srpske, Dodik je odgovorio da RS može još neko vrijeme da bude natjerana da živi u BiH, ali da će BiH sama sebe ukinuti svojom nefunkcionalnošću.

"Tako da će ovdje ostati ono što funkcioniše, a Republika Srpska je pokazala da funkcioniše i bez BiH. BiH nam nije potrebna", istakao je Dodik.

On je napomenuo da veliki pritisci na njega i Republiku Srpsku nikada nisu prestajali, dodajući da RS traži da joj budu vraćene otete ustavne nadležnosti.

"Nikada ne funkcioniše ono što je nametnuto. I EU će morati da odustane od koncepta koji je nametnut", smatra Dodik.