{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik s Lavrovom: Važno je očuvati Dejtonski mirovni sporazum

S
22.2.2018. u 13:58
1
46
Dodik s Lavrovom: Važno je očuvati Dejtonski mirovni sporazum
1
Dodik s Lavrovom: Važno je očuvati Dejtonski mirovni sporazum
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da je važno očuvati Dejtonski mirovni sporazum, "kao dokument na kome jedino može opstati BiH".
Dodik je naveo da je impresivno koliko Lavrov poznaje sve detalje vezane za Dejton i da je tokom dva razgovora s njim, jučer i danas, istaknuta potreba da se Dejton poštuje.

"I oni i mi smo svjesni da je taj dokumenat značajno oskrnavljen, a u mnogim odlukama o tome nije učestvovao predstavnik Rusije, koji je izuzimao mišljenje, što su ostali u BiH tada smatrali da je jeres", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je istakao da je u tom pogledu obavijestio Lavrova da je potrebno očuvati taj dokument, Ustav BiH, a ne skrnaviti ga i rušiti, i da je za to potrebna saglasnosti svih u BiH.

Dodik je ukazao da je "rušenja sporazuma učinila međunarodna zajednica putem visokog predstavnka koji je imao podršku EU, SAD i američke administracije ranijeg vremena".

"To mora svima da bude jasno. Napor da očuvamo Dejton ili ono što je ostalo od njega je najbolji politički put u ovom trenutku", poručio je predsjednik RS i podsjetio da je Rusija učestvovala u kontakt grupi kada se stvarao Dejton, ali da Moskva tada na alost nije imala današnju snagu.

On je naglasio da, bez obzira na svu hajku i histeriju, antirusku i antisrpsku, koja traje dugo i u različitim oblicima, treba poslati vječnu poruku opredijeljenosti za mir, stabilnost, poštivanje Dejtona i Ustava BiH.

"I ako zbog toga treba da budem osuđen, to bi bio presedan jer oni koji su legalisti stavljaju se na drugu stranu, odnosno stranu krivice", poručio je Dodik.

On je naglasio da je RS zahvalna Rusiji za dvije izuzetno važne stvari - za veto u Vijeću sigurnosti UN na inicijativu Britanaca i za onemogućavanje zloupotreba koje je visoki predstavnik u BiH u kontinuitetu činio pred Vijećem sigurnosti.

"Neću prepustiti priliku da ruskim zvaničnima zahvalim, prije svega za njihovo ponašanje u Vijeću sigurnosti kada su Britanci htjeli da Srbi budu osuđeni za navodni genocid nad Bošnjacima. Rusija je uložila veto. Mislim da je to bilo fer i pošteno. Britanski prijedlog bio je ponižavajući za srpski narod", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su "lažnim izvještajima Vijeću sigurnosti UN visoki predstavnici u BiH potkopavali poziciju RS, sve dok Rusija nije pokazala spremnost - prvenstveno pokojni ambasador Vitalij Čurkin, a danas to čine predstavnici ruske administracije - da prihvati izvještaj iz RS i prezentuje ga pred Vijećem sigurnosti".

"Upravo ta praksa, koja traje sedam, osam godina onemogućila je rigorozne i nepotrebne i nedokumentovane odluke koje bi išle protiv Republike Srpske. Rusija da ništa drugo nije učinila za nas, bilo je dovoljno što čini to", kategoričan je Dodik.

On je naglasio da je RS trajno zahvalna Rusiji za prisustvo u Naftnoj industriji RS, privredi i projektima kulture i najavio da će intenzivni kontakti biti nastavljeni.

"U svakom slučaju mi ćemo nastaviti naše razgovore u ovoj godini. Ja ću u maju prisustvovati Danima Republike Srpske u Sankt Peterburgu, krajem maja je forum u Sankt Peterburgu koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina i ja vjerujem da ćemo imati priliku da se do kraja godine sretnemo još na najvišem nivou i da razgovaramo o našoj saradnji", zaključio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: