BiH
2

Dodik: RS je dogovorila kredit kod ruske banke bez obzira na MMF

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas da će RS uzeti kredit od jedne ruske banke, bez obzira na to da li će možda i biti nastavljen aranžman BiH s Međunarodnim monetranim fondom (MMF).

Kazao je da to nije kredit koji daje država Rusija, već ruska banka, koja je RS-u odobrila određeni iznos sredstava.

"Što se tiče MMF-a, mi smo uslove koje su tražili za produžetak aranžmana odbili, ali su s MMF-om nastavljeni razgovori", rekao je Dodik i naveo da neće prihvatiti donošenje po radnike lošeg novog zakona o radu i još neke uslove, ali da, ako je MMF spreman da daje sredstva na bazi uslova koje je moguće ispuniti, RS je za to spremna.

RS, kaže, svoj stav o tom pitanju neće promijeniti, a da li će MMF, ostaje da se vidi.

"Ako promijene stavove, imat ćemo aranžman, ako ne nećemo", naveo je.

Precizirao je da će kredit od jedne ruske banke "doći kasnije“.

S Rusijom, kazao je, RS ima vema uspješnu saradnju.

"Poštujemo je i volimo, i uvažavamo njenu ulogu u svijetu i na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu. Oni od nas u političkom smislu ništa ne traže, podržavaju Dejtonski sporazum, protiv su pravnog nasilja visokih predstavnika i zahvalan sam im na tim stavovima", rekao je entitetski predstavnik i dodao da nije tačno da RS nema međunarodnih prijatelja, kao što to tvrdi SDS.

Govoreći o projektu "Južni tok“, ponovio je i na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da postoje raniji zvanični stavovi i Federacije BiH da se želi da uključi u taj projekt i na bazi toga su vođeni pregovori u Rusiji, ali da je, kada je došao konkretan sporazum na saglasnost u Vijeću ministara, FBiH rekla da u tome ne želi da učestvuje.

Sada se, kaže, mora izvršiti promjena tog sporazuma isključivo na prava i obaveze koje ima RS i to se, tvrdi, i čini ovih dana, tako da se FBiH isključi iz tog projekta.

O tome se, dodaje, usaglašavaju s Rusijom i dostavit će taj sporazum Vijeću ministara BiH iz čega će vidjeti kakav će biti odnos prema tome.

Dodik je i danas uputio niz kritika na račun SDS-a, ali i prema nekadašnjem direktoru Geodetske uprave RS-a Tihomiru Gligoriću.