BiH
0

Dodik: RS će braniti svoj status u buduđem uređenju BiH

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da RS-u ne smeta ni trenutno uređenje BiH, te poručuje da će RS braniti svoj status i ne vidi na koji način bi on mogao biti ugrožen.

Dodik ističe da je to stvar RS-a i njenih predstavnika, te građana svih nacionalnosti koji tu žive.

"Sretao sam na mnogim mjestima i Bošnjake i Hrvate koji podržavaju RS i koji u njoj žive", kazao je Dodik i dodao da je sasvim razumljivo da je pozicija hrvatskog naroda u BiH "dovedena u jednu situaciju za koju realni ljudi moraju da imaju razumijevanja".

Iz tog razloga, naveo je, podržat će se koncept uređenja BiH u kojem će se na pravi način odraziti i interesi hrvatskog naroda, kao konstitutivnog, iz potpunog uvjerenja da je to doprinos ukupnoj i dugoročnoj stabilizaciji na ovim prostorima.

Lider SNSD-a smatra da "aktuelno uređenje u Federaciji BiH, u kojoj su Hrvati već majorizirani, a posebno u donošenju političkih odluka, dugoročno je neodrživo i može da bude dio destabilizacije na ovim prostorima".

Dodik je naveo da ne prihvata, kako je naveo, priču o građanskom tipu uređenja društva iza koga se krije "bošnjački isključivi nacionalizam, koji propagiraju SDA i Stranka za BiH".

Poručio je da stoga smatra da treba da se napravi "jedan balans" s tri federalne jednice u BiH, te da je održavanje tog balansa ključno za opstanak i dugoročnu prespektivu BiH.

"BiH ne može opstati na majorizaciji i preglasavanju", kazao je lider SNSD-a i dodao da bi bilo dobro da se u nekom naredom periodu dođe do dokumenta kako se vidi neko federalno uređenje BiH koje bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao prihvatiti.

"Ako svako jutro iz Sarajeva ide priča da treba ukinuti RS, onda, naravno, nema ni podrške BiH", kazao je Dodik i ponovio da misli da je najbolje uređenje BiH kroz tri federalne jedinice u kojoj bi RS bila jedna od njih i zajedno sa druge dvije gradio se složeni sistem odnosa u BiH u kome bi se osnovni princip odlučivanja zasnivao na konsenzusu, a federalne, konstitutivne jedinice, imale pravo veta na nekim pitanjima.