Novi transkripti sa Wikileaksa
0

Dodik rekao da će podržati nezavisnost Kosova

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik: Sastanak sa Danielom Friedom
Milorad Dodik: Sastanak sa Danielom Friedom
U javnost su dospjeli novi transkripti sa Wikileaksa u kojem se spominju pojedini političari iz Bosne i Hercegovine. Zagrebački Jutarnji list objavio je dijelove transkripta koje je američka ambasada u Zagrebu poslala State Departmentu, a u kojem se spominju bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Milorad Dodik.

U transkriptima se navodi da je tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader zabrinut oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Sanader je pomoćniku američkog državnog sekretara uručio non-paper o hrvatskim stajalištima o Rusiji.

“Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme Bosne i Hercegovine riješe druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta”, Sanaderova je izjava koja se nalazi u jednoj od 1.686 zabilješki koje je američka ambasada u Zagrebu odaslala u State Department, a objavljena je na WikiLeaksu.

Islamska država u BiH

Bilješka je napisana 10. maja 2007. godine nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera i ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danielom Friedom.

Fried je s hrvatskim dužnosnicima razgovarao nakon povratka iz Banje Luke, gdje se susreo s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom Republike Srpske.

Razgovor između zvaničnika dvije zemlje bavio se uglavnom našoj zemlji. Tako se navodi da je Sanader rekao da će u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH te odvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Evropi. S njim se složio i Mesić.

Fried je tada kazao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ahtisarijev plan

U vrijeme kada je službena Rusija tražila od Hrvatske da se izjasni oko projekta Južni tok, Družbe Adrie i JANAF-a, Sanader je Friedu iznosio tvrdnje koje je on svakako želio čuti. Izražava zabrinutost povećanim ruskim ulaganjima u BiH, s čime se slaže i Fried. U bilješci stoji kako je nekoliko dana ranije u Zagrebu boravio visokorangirani američki diplomat Matt Bryza koji je s domaćinima razgovarao o mogućoj gradnji alternativnog plinovoda projektu Južnog toka, koji gradi ruski Gazprom.

Fried je u Zagrebu s domaćinima podijelio i informacju kako mu je Milorad Dodik kazao da podržava Ahtisaariev plan o Kosovu, te da će on, Dodik, podržati neovisnost Kosova ukoliko Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o neovisnom Kosovu.