|

Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu

Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu
4
F
FENA
19.8.2017. u 15:19
129
komentara
4

dijeljenja
Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu Foto: SRNA
Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta BiH ka NATO savezu.
Zamjera toj vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutrašnje stvari u BiH, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će "pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“.

"Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranij na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu", naveo je entitetski predsjednik.

Najavio je da će u narednom periodu sa svojim saradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i šta je na djelu.

"A riječ je o kontinuitetu devastiranja RS-a, njenog statusa i njenih prava", tvrdi Dodik.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također je ustvrdila danas u Trebinju da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku "politička odluka“ te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u BiH, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

Smatra da su "sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke“.

Dodala je da sudovi ne mogu nadomjestiti druge institucije vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...