Nove optužbe
65

Dodik protiv EUFOR-a: Baza Butmir je prihvatilište crnih operacija

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Pink BH da u bazi Butmir kod Sarajeva ima 2.000 pripadnika evropskih sigurnosnih snaga, i da je ta lokacija sada prihvatilište za sve "crne operacije".

Predsjednik Republike Srpske okomio se tako, nakon niza napada na OHR, i na misiju EUFORA odnosno NATO-a u BiH. Podsjećamo, EUFOR ili Snage Evropske unije vojna je organizacija u Bosni i Hercegovini koja nadgleda implementaciju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je također ponovo naveo da je 40 britanskih specijalaca došlo u BiH, a da ih je šest u Banjoj Luci.

On kaže da su u RS na vlasti legalisti i da na Zapadu ne znaju šta će sa njima, te se pokušava očuvati struktura u Sarajevu predvođena srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i kadrom iz SDS-a, "koji žele u NATO".

Prema njegovim riječima, to su recidivi politike koja je išla za tim da se potpiše Dejtonski mirovni sporazum, a potom nizom mjera utiče na to da RS bude prazna ljuštura koja će se "smučiti Srbima i neće imati dovoljno snage".

Kada je riječ o miješanju stranaca u izbore u BiH, Dodik ističe da nema ko se nije umiješao, osim Srbije.

"Podvala je da se Srbija miješa. Sasvim je logično da Srbija sarađuje sa Srpskom, i ta saradnja je na najvišem nivou do sada. Ovo je najbolji i najkonkretniji period saradnje Srpske i Srbije. To nije više samo da se zagrlimo kao braća i imate našu podršku. Sada je to konkretno", rekao je Dodik, navodeći da se realizuje niz zajedničkih projekata.