Hvalio Ruse
28

Dodik priznao da su njegove priče o samoopredjeljenju Republike Srpske floskule

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nazvao je samog sebe osobom koja govori floskule kada iznosi stavove o samoopredjeljenju bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Dodik je u intervjuu za Sputnjik kazao kako je njegova rečenica da bosanskohercegovački entitet RS ima pravo na samoopredjeljenje floskula.

"Nije to moj idealizam, jer nama stranci godinama govore da su sastavni dio Ustava BiH međunarodni akti kao što je pakt o ljudskim pravima i slobodama, a prvi član glasi da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Dodaje se da tamo gdje postoji međunarodna uprava, ona je dužna da pomogne narodima da se to pravo afirmiše. A kada se mi na to pozovemo, dobijemo odgovor da je to antidejtonski, jer se plaše otcjepljenja", rekao je Dodik.

Optužio je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) da želi unitarnu BiH u kojoj nema entiteta, dodajući da je naša zemlja upala u mulj, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju.

Što se tiče sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države (SAD), Dodik je kazao da je počastvovan činjenicom da ne mora svaki dan da se sastaje s Amerikancima koji ispostavljaju zahtjeve i da žali SAD ako nemaju nikog relevantnijeg za analize od Daniela Servera.

"Server je muslimanski lobista i njemu su od 1991. za sve krivi Srbi. Ne može o tome da priča čovjek koji bar jednom godišnje ne dođe u BiH. Ne razumijem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju", kazao je Dodik.

Samo riječi hvale imao je za ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova za kojeg je rekao da odlično poznaje prilike na Balkanu i da je veoma objektivna osoba.

"Kada je BiH rekla da ne želi da uvede sankcije Rusiji, odmah smo postali ruski podanici i odmah je počela priča da Rusi imaju već utjecaj nego Amerikanci. Realno, niko od Srba nije isključio Amerikance, ali ne možemo da zaboravimo šta su sve uradili protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa. U SAD-u moraju da shvate karakter Srba, moraju da shvate da su nam bacali osiromašeni uranij, intervenisali su u BiH i stali na stranu muslimana i Hrvata i ponizili nas u Dejtonu. I sada nas žele u NATO-u? Ja neću u NATO", rekao je Dodik za Sputnjik.

Član Predsedništva BiH kaže da on ne želi da izgubi Ruse kao prijatelje, a naglašava da u Bosni nema ruskih vojnika, ali da je poznata stvar da u Sarajevu postoji centar koji su formirali Amerikanci, Britanci i Bošnjaci kako bi sakupljali podatke o "malignom ruskom utjecaju".