Susret s Matvijenko
7

Dodik: Pregovaramo s Rusijom o nabavci policijskog helikoptera

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Milorad Dodik ugostio je danas u Banjoj Luci Predsjednicu Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinu Matvijenko. Nakon susreta održana je konferencija za medije.

"Razgovarali smo o ekonomskim i političkim temama uz visok stepen saglasnosti na svim nivoima. RS je zadovoljna dobrim odnosima s Ruskom Federacijom i te odnose želimo podići na još viši nivo. Prije svega, naša saradnja na političkim pitanjima je veoma jasna i želim se zahvaliti Vladimiru Putinu što su imali uravnotežen stav o Dejtonu i očuvanju mira. Mi smo i ovdje danas konstatovali da naša saradnja nije ograničena bilo kojim drugim odnosima i da naša saradnja vezano za EU ne može biti nauštrb saradnje s Rusijom.

On je rekao da, kada je riječ o NATO-u, svi u RS vode politiku neutralnosti.

"Pregovaramo o nabavci helikoptera za policiju i poboljšanje kulturnih veza i želim da se zahvalim Rusiji što odvaja 50 stipendija za studente iz BiH, a od toga je njih veći dio iz Republike Srpske. Na kraju želim da kažem da je dokaz povezanosti i gradnja Pravoslavnog centra u Banjoj Luci koji će biti izgrađen u ruskom stilu", zaključio je Dodik.

Matvijenko je kazala da je za Rusiju Republika Srpska prijateljska "republika" i važan faktor na Balkanu.

"Zahvaljujući naporima Milorada Dodika, mi smo uspjeli da poboljšamo razvoj rusko-srpskih odnosa i da njima dodamo novu dinamiku. Naša robna razmjena s Bosnom i Hercegovinom je 346 miliona eura, a na RS otpada 75 posto od ukupne razmjene s BiH. Drago nam je što je politička linija RS-a uzastopna i usmjerena ka prijateljstvu s Rusijom", kazala je Matvijenko u kratkom obraćanju.