Predsjedništvo BiH
533

Dodik: Preglasan sam na svim tačkama dnevnog reda, pozivam Komšića da podnese ostavku

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da su ga na današnjoj sjednici ostala dva člana Predsjedništva BiH preglasala na svim tačkama dnevnog reda.
"Pokušao sam da predložim izmjene dnevnog reda, gdje bi se uvrstila odgovornost Željka Komšića koji je izmanipulisao Evropski sud za ljudska prava i javnost", kazao je Dodik i dodao da je Komšić prekršio zakon koji se odnosi na nadležnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da je Komšić prekršio zakon svjesnom obmanom predsjednika Evropskog suda za ljudska prava tako što je prikrio dokument i dostavio odgovor bez konsultacija s druga dva člana Predsjedništva BiH.

"Dva člana Predsjedništva su preglasala treći konstitutivni narod i ne može se utvrditi nikakva odgovornost. Ja tražim da podnese ostavku. Mi ćemo vidjeti s drugim faktorima u BiH na koji način ćemo ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se nastavi kršenje ustava.

"Predložio sam tačku dnevnog reda i ostala dva člana su glasala protiv. Mi smo sjednicu završili veoma brzo. Predstavnici RS-a ne doprinose donošenju bilo koje odluke. Glasao sam protiv dnevnog reda, protiv zapisnika i svih tačaka... Neke se odnose na misiju u Afganistanu", kazao je on.

Naveo je kako će za dvije tačke dnevnog reda biti potegnut vitalni nacionalni interes.

"Prva je tačka posjeta Mila Đukanovića BiH, ja sam ponovo glasao protiv te tačke, što podrazumijeva da se iz principijelnih razloga mora podići vitalni nacionalni interes. U Crnoj Gori već duže vrijeme postoji značajan nivo nestabilnosti i smatram da bi bilo kakva razmjena posjeta trebalo da bude prolongirana", rekao je Dodik.

Dodao je kako je htio poslati poruku, s obzirom na to da je riječ o položaju Srpske pravoslavne crkve.

"Komšić i Džaferović su htjeli dati saglasnost da dođe Milo Đukanović. Na samoj sjednici sam rekao da glasam protiv i da to ide na NSRS", kazao je Dodik.

Također, Dodik će povući vitalni interes na sporazum o Frontexu, odnosno Prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o djelovanjima koja izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH.

Također je, kako navodi, odbio iz principijelnih razloga glasati za tačku dnevnog reda vezanu za identifikacione dokumente, te rekao da će tako glasati i u budućnosti.

"Planiram, ukoliko se sutra tehnički organizujemo, da Predstavničkom domu PS BiH predamo prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama. Mi želimo da se u okviru procedura donose ta pitanja. Ova kriza može biti završena samo ukoliko Ustavni sud poništi svoju odluku i ukoliko se izbace strane sudije", istakao je Dodik.

Poručio je kako niko ne treba da sumnja u ozbiljnost trenutka.

"Mi želimo da u procedurama rješavamo pitanje. NSRS je donijala obavezu da se za 60 dana razmatra pitanje", rekao je Milorad Dodik.

Dodao je kako se, u sklopu jedne tačke dnevnog reda, glasalo o pomilovanju osobama osuđenim za šverc i terorizam te kako je donesena jednoglasna odluka Predsjedništva BiH protiv toga.