Klix.ba saznaje
4

Ovo su teme koje su danas na stolu u Predsjedništvu BiH: Hoće li Dodik blokirati PISA-u

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo BiH danas će održati prvi sjednicu nakon usvajanja spornih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima su zvaničnici tog entiteta na državnom nivou potvrdili da će blokirati donošenje bilo kakvih odluka do izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.
S obzirom na najavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koji je za N1 izjavio da će u Predsjedništvu sve blokirati, pa makar se radilo i o vremenskoj prognozi, ostaje da se vidi da li će već danas postupiti tako.

A na današnjem dnevnom redu, kako saznaje Klix.ba, naći će se nekoliko veoma važnih odluka, među kojima je i davanje saglasnosti za učešće BiH u međunarodnom ocjenjivanju učenika PISA 2021. Dodik je ranije blokirao taj proces i izvjesno je da bi BiH mogla izostati iz tog važnog programa. Jedina opcija je da druga dva člana Predsjedništva preglasaju Dodika, ali je i tada izvjesno da bi Dodik pokrenuo pitanje vitalnog entitetskog interesa.

Također, na dnevnom redu današnje sjednice naći će se i dva važna međudržavna sporazuma i to Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije i sporazum o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije.

Planirano je i razmatranje prijedloga odluke o produženju mandata grupi podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Misiji podrške miru "Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan".

Pored toga tema je i Frontex, odnosno Prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o djelovanjima koja izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH.

Predsjedništvo BiH bi danas trebalo dati saglasnost na davanje odobrenja za zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija.