Uz nadogradnju zakona
1k

Dodik predložio, Izetbegović podržao: Da li je trasiran put povratka SNSD-a u institucije BiH?

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je pored pitanja o Izbornom zakonu govorio i o potencijalnom povratku predstavnika RS-a u institucije BiH.
Kao što smo nedavno pisali nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao predstavnike RS-a da se vrate u institucije BiH, vlast ovog bh. entiteta traži adekvatan put povratka kako bi doživjeli što manje štete kod svojih birača.

Sada se čini se da je trasirana cesta kojim će ići SNSD-ovci i njihovi koalicioni partneri.

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Sarajevu kazao da će Republika Srpska predložiti novi zakon, za koji smatraju da "može spriječiti zloupotrebu Inzkovog nametnutog zakona".

Izetbegović večeras kaže kako Milorad Dodik traži način da se s partnerima vrati u Parlament BiH i Vijeće ministara i da to treba podržati.

"I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr srpski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995. godine, ali znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involivirana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz", izjavio je.

Izetbegović je naglasio da oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore za zemlju ne zaslužuju sankcije.

Podsjetimo, Dodik je rekao da će Republika Srpska predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svako ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu.

"Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, mi smo spremni da učestvujemo u radu", kazao je.

Iz opozicije u RS-u danas stižu izjave kako im nije poznata Dodikova ideja niti se ta tačka našla na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a te su podsjetili na zaključke o neučestovanju u radu u institucijama BiH, sve dok ne bude povučen Inzkov zakon.