|

Dodik pozvao sve u BiH da budu ujedinjeni u borbi protiv virusa i najavio nove mjere u RS-u

Dodik pozvao sve u BiH da budu ujedinjeni u borbi protiv virusa i najavio nove mjere u RS-u
456
A. B.
24.3.2020. u 13:51
146
komentara
456

dijeljenja
Dodik pozvao sve u BiH da budu ujedinjeni u borbi protiv virusa i najavio nove mjere u RS-u Foto: RTRS
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, je nakon sastanka s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem naglasio da će nastojati pooštravanjem mjera u RS-u zabraniti okupljanje više od dvije osobe na javnim mjestima kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.
Dodik je naglasio da je riječ o veoma ozbiljnoj situaciji kako u Bijeljini tako i na području cijele Republike Srpske i da nije vrijeme za paniku, ali jeste za zabrinutost, nakon čega je pozvao sve građane, ali i političare da budu ujedinjeni u ovoj borbi. Zahvalio se onim građanima koji poštuju izdate mjere, ali je naveo i da je bilo onih koji su ih prekršili te dodao da samim tim ugrožavaju živote drugih ljudi.

"Nažalost, stariji građani su ugroženi ovim virusom, ali trebamo svi voditi računa jedni o drugima kako bismo mogli proglasiti pobjedu nad koronavirusom. Karantini se na granici također uspostavljaju i trebamo naći rješenja i za penzionere, tako da razmatramo da srijedu i subotu ujutro od 5:00 do 7:00 sati mogu otići u banku ili apoteku po recepte. Veoma je potrebno da se sve apoteke u Bijeljini osiguraju lijekovima, kao i trgovački centri, i uvjerio sam se da je sve pod kontrolom, a ovom gradu ćemo pomoći i ako bude potrebe za doniranjem respiratora. Neophodno je da svi građani poštuju mjere i da im to bude prioritet", naveo je Dodik.

Ponovo je naglasio da nema mjesta nikakvoj panici te da je poduzeto niz opsežnijih mjera, među kojima je i pomoć privredi, pa je tako dodao da je odobrio 15.000 tona pšenice, 10.000 tona kukuruza i 5.000 tona soje za privredu koja je neophodna za proizvodnju brašna i stočne hrane.

"Pored toga smo u Brčkom obezbijedili kompaniju Bimal za proizvodnju ulja i šećera, tako da neće biti problema sa hranom u BiH, to može nastati samo ukoliko dođe do poteškoća u distribuciji, tako da nema potrebe za kupovanjem velikih zaliha hrane. Dat ćemo sve od sebe da se poboljša privreda kako bi se proljetna sjetva odvijala nesmetano, kako bi se osigurale dovoljne količine hrane. Poučeni ovim iskustvom vidjeli smo kakve krize nastupaju i najbitnije je da se ratarima omogući da rade svoj posao i nemojte da pored ovako obradive zemlje koju imamo u državi mi zapravo dođemo do nestašice hrane", poručio je Dodik.

Posebno je istakao da je u ovakvim trenucima najbitnije da se izbjegne italijanski scenarij i da se ne ignoriše širenje epidemije koronavirusa.

"Molim još jednom sve da ostanu kući i da putem službi koje su uspostavljene zatraže sve vrste pomoći. Također, jučer u Srbiji smo razgovarali o tome da sve što se proizvodi u njoj možemo bez problema nabavljati, pri čemu se misli prije svega na lijekove. Sada nije vrijeme ni za kakve političke govore, jer nije pristojno, ne želim nikakve takve izjave ni komentarisati. Bitno je da političari budu jedinstveni i okupljeni oko jedinog cilja da se spase ljudski životi", zaključio je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (146)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...