BiH
0

Dodik pozvao Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je, tokom posjete biskupu banjalučkom Franji Komarici, sve građane hrvatske nacionalnosti da se vrate, ističući da je RS stabilno mjesto i da će Vlada pomoći u saniranju neugodnih iskustava koje su imali proteklih godina.

Naglasio je da će entitetska vlada učiniti da oni budu ravnopravni sa svim građanima koji žive u RS-u, te da će osigurati bezbjednosne preduvjete i koliko je u prilici materijalno-ekonomske pretpostavke za život.

Dodik je novinarima nakon razgovora sa biskupom Komaricom u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci zaželio svim katolicima da blagdan Božić proslave u miru sa svojim porodicama, uz poruku da je na ovim prostorima neophodno sačuvati mir i stabilnost.

Naveo je da mu je drago da je to prenio biskupu tokom današnjeg sastanka, navodeći da RS već više godina pokušava da doprinose jačanju povjerenja, te integraciji vjerskih zajednica u širu društvenu zajednicu.

Dodik je rekao da je razgovarano o konkretnim projektima, obnavljanju porušenih objekata, statusu nekih vjerskih objekata, te potrebi da se u to uključe lokalne zajednice više nego do sada, navodeći i da će Vlada da podrži zasnivanje vinograda uz podršku italijanskih stručnjaka.

Biskup Komarica je rekao da se zahvalio Dodiku na naporima koje je poduzela Vlada, posebno ove godine, kada je u pitanju mogući povratak katolika kojih jako malo živi na ovim prostorima, svega oko pet posto od prijeratnog broja.

"To je itekako aktuelna problematika i toga je svestan i premijer koji je već više puta uime Vlade izrazio spremnost da se učine napori da se pomogne svima onima koji se žele vratiti kako u pogledu infrastrukture tako i zapošljavanja, uz pomoć hrvatske Vlade i međunarodnih predstavnika", kazao je monsinjor Komarica.

Biskup banjalučki kazao je da je radostan da je doživio današnji dan i susret sa premijerom Dodikom uoči najećeg katoličkog blagdana Božića, a razgovarali su i o projektima koje vodi Banjalučka biskupija na pomoći socijalno ugroženim građanima.

Biskup Komarica zahvalio se premijeru Dodiku i na poklonu, umjetničkoj slici sa motivima trapističkog samostana.