{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik pozdravlja dogovor o poslovniku i vjeruje u parafiranje sporazuma sa EU

F
FENA
30.11.2007. u 21:15
0
0
Dodik pozdravlja dogovor o poslovniku i vjeruje u parafiranje sporazuma sa EU
0
Dodik pozdravlja dogovor o poslovniku i vjeruje u parafiranje sporazuma sa EU
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je današnje usvajanje izmjena i dopuna poslovnika o radu oba doma državnog parlamentra, naglasivši da je veoma važno što one nisu nametnute od visokog predstavnika u BiH.
Istaknuo je da su ovim stvoreni uvjeti da se okonča politička kriza, izabere novo Vijeće ministara BiH, a prije toga moguće je i da dođe do razgovora i ubrazavanja aktivnosti na parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je veoma važno i vjeruje da će do toga doći naredne sedmice.

Dodik je večeras u izjavi za RTRS istaknuo i da je rasprava u Parlamentranoj skupštini BiH pokazala da je najispravnije da se poslovnik drži Ustava BiH, te da odlučivanje ostaje u skladu sa Ustvom kao što je bilo i do sada.

"Važno je i da je visoki predstavnik prihvatio da se ide politikom dogovora, a ne nametanja i sigurno je tome doprinijela i atmosfera u kojoj smo mi rekli da ne želimo da prihvatimo bilo kakvu nametnutu odluku", rekao je Dodik.

On očekuje i da će se objaviti i autentično tumačenje kao sastavni dio odluke o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, gdje će se predvidjeti da glas predsjednika i dva zamjenika mora da bude u većini za odlučivanje u tom tijelu.

Naglasio je i da ukoliko BiH parafira i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU prestaje bilo kakva uloga visokog predstavnika na osnovu bonskih ovlasti.

Dodik se nada i da ulazimo u novu, stabilniju i bolju situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: