Nema podršku opozicije
53

Dodik "povlači ručnu": Kad istekne rok, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u NSRS

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Banjoj Luci danas je održan sastanak Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a i Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH.
Dodik je izjavio da očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU koja je , kaže, davno rekla da su i NATO i evropske integracije odvojeni procesi.

Zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri, Dodik je rekao da neće dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS.

Pokušat će, kaže, da traži "srpsko jedinstvo", što je, kako je rekao, i ranije činio, "ali opoziciji očigledno nije stalo do toga, već podilazi strancima i Izetbegoviću".

"Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u NSRS. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS, da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH", rekao je Dodik.

Rekao je da RS jeste učestvovala u formiranju Oružanih snaga i UIO, ali nije očekivala da će, nakon nekoliko godina, na ovakav način dogovor zloupotrijebiti bošnjačka strana.

"Opstrukcije iz političkog Sarajeva su udar na volju birača", poručio je Dodik.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda

"Nećemo dizati revoluciju već gradimo politički stav", kazao je.

Kako smo objavili, Dodik nema podršku SDS-a i PDP-a za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS-a.

Šef kluba poslanika SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić rekao je ranije za Klix.ba da lider SNSD-a Milorad Dodik više nema nikakvu podršku SDS-a, pa ni za moguću inicijativu o blokadi institucija BiH.

Predsjednik opozicionog PDP-a Branislav Borenović za Klix.ba je izjavio da nije poznato šta konkretno znači Dodikova najava.