Uoči susreta u Beogradu
96

Dodik potvrdio da će Christian Schmidt biti dominantna tema njegovog razgovora sa Vučićem

B. R.
Milorad Dodik (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) je potvrdio da će visoki predstavnik Christian Schmidt biti dominantna tema tokom njegovog današnjeg razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.
To je izjavio tokom gostovanja na televiziji Prva te se tom prilikom osvrnuo i na posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i Tirani.

"Sigurno je da Njemačka kao velika zemlja neće sebi dozvoliti da doživi nekakav fijasko i u tom pogledu to razumijem. Pričat ću o tome sa predsjednikom Srbije. Mislim da je korektno da mi razgovaramo i dominantna tema će biti upravo on", rekao Dodik je i ponovio da mu nije drago što se Vučić ranije ove sedmice susreo sa Schdmidtom.

Također je ponovio da će priznati Schmidta kao visokog predstavnika kada dobije saglasnost svih pet država članica Vijeća sigurnost Ujedinjenih nacija za to.

Podsjećamo, nakon susreta Vučića i Schmidta je saopćeno da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini. Upitan da li je tema razgovora bila blokada državnih institucija, koju su izazvali političari iz Republike Srpske, Vučić je odgovorio da to nije bio slučaj.

"To je pitanje za Milorada Dodika. Mi smo se bavili ulogom Srbije, Dejtonskim mirovnim sporazumom, onim na šta mi imamo pravo", rekao je i dodao da će Republika Srpska uvijek imati podršku Srbije.

Vučić je potvrdio da je sa Schmidtom razmijenio mišljenje o korištenju bonskih ovlasti, a koje je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko posljednji put upotrijebio pri isteku svog mandata nametnuvši zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

"Iznio sam naš stav po pitanju bonskih ovlaštenja i o tom govorio potpuno neskriveno i fer, jer je u redu da svakom kažete u lice šta mislite. I one je meni rekao šta misli", istakao je predsjednik Srbije. Po okončanju ovog sastanka oglasio se Dodik i u izjavi za RTRS je naglasio da bi više volio da se sastanak nije desio. Tada je tvrdio da mu nije poznato u kojem svojstvu se Vučić sastao sa Schmidtom.

Vučić je izjavio da će danas sa Dodikom razgovarati i povodom Dana nacionalne zastave Srbije.