Nastavak sukoba
44

Dodik poručio Debevecu: Poklanjam ti sve što imam u Rusiji, možeš prodati

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predsjednik Suda BiH Ranko Debevec krije državljanstvo Španije. Nedugo zatim uslijedila je reakcija Debeveca, a večeras je tu temu ponovo komentarisao lider SNSD-a.
U odgovoru na optužbe Debevec je pozvao Dodika da objavi dokaz o njegovoj korupciji. Između ostalih, ovo je bila jedna od ključnih tema emisije Telering na RTRS-u u kojoj je Dodik bio gost.

"Vidim da je kasnije reagovao i nešto spomenuo kako ja imam državljanstvo Srbije. Tačno je da imam državljanstvo Srbije i ja sam to prijavio. Što se tiče njegove priče o imovini, sve što imam u Rusiji poklanjam njemu, tako da može to tamo da proda, pa fino upotrijebi u odbranu od silnih optužbi", rekao je Dodik.

Dodik je govorio i o sprezi pravosuđa i obavještajnih struktura u BiH. Optužbe je iznio i na račun pojedinih ambasadora koji su, kako je rekao, po njegovom saznanju vršili pritisak nad sudijama i tužiocima za pokretanje postupka protiv pojedinaca u BiH.

"Danas slušam ove kao prijatelje američke koji kažu 'borba za vladavinu prava'. Kojeg prava, izvinite? O čemu pričate? O tome kako direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH može da bude čovjek bez diplome, a piše tamo da mora da ima diplomu? O tome pričate? Ili o tome da predsjednik Suda može da bude čovjek koji skriva svoj identitet? Nije sporno, može on da ima i pet državljanstava, ali da li ima razlog da krije to?", poručio je Dodik.