EUFOR-ova misija
456

Dodik poručio da se protivi prisustvu njemačkih vojnika, ali da to ne može zaustaviti

SRNA
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) izjavio je danas da Njemačka u Bosni i Hercegovini ne može imati povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu usvojenu rezoluciju u Bundestagu. Protivi se dolasku njemačkih vojnika u BiH.

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u sastavu EUFOR-ove operacije "Althea", Dodik je kazao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

"Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje", rekao je Dodik novinarima u Bosanskom Novom.

On je ponovio da je protiv dolaska njemačkih vojnika, kako je izjavio, ako to nešto znači, ali da se to očigledno ne može zaustaviti.

"Ukazivat ćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog historijskih, nego i aktuelnih pristupa Bosni i Hercegovini, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou Bosne i Hercegovine, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje", istakao je Dodik.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciji "Althea" stigli su jučer, 15. augusta a ostatak će biti raspoređen u fazama.