Poruka Briselu
393

Dodik ponovo asistira Čoviću s ciljem da se otvori novi krug pregovora o izbornoj reformi

S. M.
Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvijek čeka spremno da asistira i pomogne predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, kad god pregovori o izbornoj reformi zapadnu u ćorsokak, potvrdio je izjavom da postoji mogućnost da entitet Republika Srpska samostalno provede Opće izbore.

"Republika Srpska će na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore", rekao je Dodik, ustvrdivši da nije RS kriva za neuspjeh pregovora.

Dodikova prijetnja da će RS samostalno provesti izbore za cilj ima dodatno pojačati pritisak Hrvatske na Brisel da se otvori još jedna runda pregovora, na način da se u Briselu stvori atmosfera da bi se kriza mogla produbiti i samim urušavanjem državnih institucija. U tom smislu lobiranje Zagreba u Briselu bi se moglo činiti kao pokušaj stabilizacije, a ne ono što zapravo jeste, saradnja s Dodikom na destabilizaciji BiH.

Izjava dolazi u trenutku kad Zagreb pokušava pregovore o izbornoj reformi izmjestiti u Brisel, nakon što su oni, nakon četiri runde, neslavno propali.

Nedugo nakon propasti posljednje runde pregovora, šefovi država i vlada članica Evropske unije pozvali su na brzo finaliziranje izborne reforme.

"Lideri u Bosni i Hercegovini treba da pokažu snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Komisije za dobijanje statusa kandidata", navodi se u usvojenim zaključima na samitu EU.

Na krilima toga Hrvatska nastoji direktnim lobiranjem u Briselu pokrenuti novu rundu pregovora u sjedištu EU. Sam premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je Evropa spremna dodatno se angažovati da se postigne dogovor, što je usklađeno s porukama HDZ-a BiH da se nadaju da će se pregovori nastaviti u narednih desetak dana.

"Očekuje se da bi predstavnici stranaka u BiH trebali biti pozvani na pregovore u Brisel", kaže Zdenko Ćosić, potpredsjednik HDZ-a BiH.

Isto tako članica HDZ-a Borjana Krišto rekla je da Brisel niko ne može nagovoriti na takvu odluku, te da će EU sama procjeniti.

Svi predstavnici HDZ-a BiH i visoki zvaničnici Hrvatske svakodnevno tvrde da se izbori ne mogu održati dok se ne dogovori izborna reforma, ali kao da takve poruke nisu urodile plodom niti dale konkretan rezultate da se otvori još jedna runda pregovora. Čak šta više poruke evropskih i američkih zvaničnika su jasne, izbora mora biti.

Nije prvi put da Dodik prijeti ovakvim korakom pomažući Čoviću, koji je neustavan, jer niko osim Centralne izborne komisije BiH nema ovlasti raspisati parlamentarne izbore na bilo kojem dijelu države.

Prema članu 2.9 Izbornog zakona BiH, CIK raspisuje izbore za sve nivoe vlasti, ovjerava političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisne kandidate za učešće na svim nivoima neposrednih izbora u BiH, utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora itd.

S druge strane Republička komisija RS-a ima dosta ograničene ovlasti. Ona donosi opšta akta za opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, provodi postupak za opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine prije isteka mandata, nadzire postupak opoziva i odgovara za zakonito provođenje tog postupka. Isto tako, komisija RS-a pruža stručnu pomoć skupštini opštine, odnosno grada i organima za provođenje postupka za opoziv.