Odgovor OHR-u
69

Dodik ponosan na djelovanje Srba u Domu naroda PSBiH: Nismo odgovorni za Zakon o krivičnom postupku

Klix.ba
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je ponosan na djelovanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH, kojeg prevode SNSD i DNS, a naročito kada su u pitanju izmjene Zakona o krivičnom postupku.

"Hoću da izrazim zadovoljstvo da je srpski klub u Domu naroda PSBiH djelovao homogeno i kompaktno kada se raspravljalo o svim pitanjima. Time pokazujemo da RS ima svoj stav", kazao je Dodik.

Odbacio je kritike OHR da je SNSD kriv što nisu usvojene izmjene Zakona okrivičnom postupku.

Ipak, očito je da Dodik nije najbolje informisan kada je u pitanju glasanje Nebojše Radmanovića (SNSD). Naime kada se glasalo za izmjene Zakona o krivičnom postupku po hitnoj proceduri za su glasali svi delegati u Klubu Bošnjaka te Nebojša Radmanović iz Kluba Srba (SNSD) i Martin Raguž iz Kluba Hrvata (HDZ 1990).

Protiv su bili delegati Kluba Hrvata Ljilja Zovko, Bariša Čolak i Zdenka Džambas, svi iz HDZ-a BiH, kao i Mario Karamtić (HSS) te delegati iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD), Dragutin Rodić (DNS) i Ognjen Tadić (DNS). Suzdržan je bio Darko Babalj (SDS).

Uprkos kritikama Delegacije EU, OHR-a te brojnih ambasada u našoj zemlji i apela da se hitno izvrše izmjene Zakona o krivičnom postupku, i ispuni odluka Ustavnog suda, to se nije dogodilo. Zakon o krivičnom postupku razmatrat će se po skraćenoj proceduri.