Teorije zavjere
194

Dodik: Političko Sarajevo radi na "uvlačenju" 150.000 migranata u BiH pred izbore

SRNA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da političko Sarajevo zajedno sa obavještajnom službom, koju vodi SDA, radi na tome da se u BiH prije izbora "uvuče" oko 150.000 migranata i da im se reguliše azilantski status kako bi kasnije mogli da dobiju državljanstvo.

Dodik je poručio da RS ne želi da na njenoj teritoriji budu zadržani i stacionirani migranti i da odbacuje bilo kakav plan iz Sarajeva, kao što je to Vlada Republike Srpske i ranije zaključila.

"Oni ne mogu da se bave time, pogotovo bez konsultacija sa Republikom Srpskom. Odbacujemo svako lociranje mjesta kao što su Banja Luka, Trebinje, Prijedor, Gradiška. Sve je to predviđeno da se ovdje stacionira po dvije-tri hiljade migranata. To znači ozbiljan pritisak na naš način života u Republici Srpskoj. Mi to odbacujemo", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa premijerkom RS Željkom Cvijanović i ministrima finansija Zoranom Tegeltijom i rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Dodik je istakao da se javnost dovodi u zabludu o broju migranata u BiH, jer ih je ovdje pet puta više nego što je registrovano.

"Ljudi prelaze na mjestima gdje nema graničnih prelaza, niko ih ne evidentira. Vidjeli smo kako to funkcioniše. Zajedničke institucije su gotovo u rasulu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne prihvata evropske inicijative da problem migranata i njihovog stacioniranja bude riješen u zemljama koje su u dodiru sa zemljama EU.

"Mi to nećemo. Republika Srpska ne može spriječiti da to rade u Federaciji BiH", poručio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici RS iz Sarajeva pokušavaju da slome Republiku Srpsku, a ne da rade u njenom interesu, te da je pitanje migranata najbolji dokaz toga.