BiH
0

Dodik: Polako s Upitnikom, treba razmisliti o nekim pitanjima

FENA
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da ne treba žuriti s odgovorima na uputnik koji je BiH u decembru dobila od Evropske komisije.

"Polako s uputnikom. Ima tamo pitanja o kojima valjda treba da razmislimo", rekao je Dodik na pitanje novinara u Banjoj Luci da li je RS dala odgovore na pitanja koja su u njenoj nadležnosti.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH naveli su da institucije RS nisu do 31. januara unijele svoj dio odgovora na upitnik Evropske komisije, ali unos u sistem će biti moguć i nakon isteka ovog roka.

S druge strane, Boris Tučić, šef Kabineta predsjednice Vlade RS, tvrdi za medije u RS da ne samo da nije tačno da institucije RS nisu izradile ili dostavile nacrte odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije, već da su ih one prve u BiH izradile.

Iako u DEI kažu da RS nije dostavila odgovore, tvrde da se to neće negativno odraziti na samo popunjavanje upitnika.

"DEI može potvrditi da institucije RS još nisu unijele doprinose odgovorima na upitnik Evropske komisije u informacioni sistem kreiran za ovu namjenu. To, međutim, ne znači da RS nije pripremila odgovore ili da je zakasnila s njihovom dostavom, jer će unos u ovaj sistem biti moguć i dalje", rekla je portparol DEI-a Marina Kavaz-Siručić.

Pojasnila je da će Direkcija u narednim danima uraditi presjek stanja u informacionom sistemu, nakon čega će informacija o dosadašnjem toku odgovaranja na upitnik biti potpunija.