Entitetski šef
212

Dodik: Podržavamo prijedlog Srbije o razgraničenju sa BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako bi pitanje razgraničenja između Srbije i Bosne i Hercegovine moglo biti riješeno do kraja godine, iako postoji mogućnost da se to pitanje zakomplicira.

Nakon sastanka u Beogradu na kojem su učestvovali predsjednik Republike Srpske, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerke Republike Srpske i Srbije, Dodik je izjavio kako Republika Srpska i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja, istaknuvši kako se nada da će se na bh. strani postići konsenzus o tom pitanju.

"Mi podržavamo prijedlog Srbije i naša suglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagirati. (...) Mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usuglasiti imajući u vidu međunarodne standarde ", kazao je Dodik.

Dodao je kako je na sastanku bilo riječi i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebala ući u parlamentarnu proceduru ovog mjeseca.

"To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uvjeti da ide na parlament. Cilj je da bude ovog mjeseca i mislim da će tako i biti", poručio je Dodik.