Reakcija na članak
140

Dodik pisao Guardianu: Priča o paravojnim formacijama je štetna po stabilnost BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo britanskom listu The Guardian negiravši da administracija Republike Srpske podržava pravojne formacije.

Dodik je u pismu je upozorio da je riječ o recikliranim pričama koje su štetne po stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Članak pod nazivom 'Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste' objavljen u 'Gardijanu' 12. januara prouzrokovao je značajnu iritaciju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog The Guardiana citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od administracije Republike Srpske. Reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost i bezbjednost BiH, poslijeratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti", istakao je Dodik u pismu.

On je naveo da je vrijedno napomenuti da ministar sigurnosti BiH i član opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Mektić ne daje nikakve dokaze, kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske djelovat će odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje djeluju na teritoriji Republike Srpske. Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmjeravaju fokus daleko od osnovnih bezbjednosnih problema sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava i koje, u našoj perspektivi, sarajevske službe sigurnosti ne adresiraju adekvatno", istakao je Dodik.

On je u pismu The Guardianu naveo da je "riječ o prisustvu džihadističkih boraca u BiH, sve većem broj boraca terorističke organizacije Islamska država koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbjednost Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i šireg regiona".

Milorad Dodik pismo je adresirao na glavnu urednicu The Guardiana Katharine Sophie Viner, pozvavši je u Banja Luku.

Podsjećamo, članak naslovljen "Russian-trained mercenaries back Bosnia's Serb separatist" se referiše na djelovanje pripadnika Srbske časti na području Bosne i Hercegovine. Članak je objavljen 12. januara, a potpisao ga je Julian Borger.