16 posjeta za godinu
247

Dodik ove godine u prosjeku svaka 22 dana službeno boravio u Srbiji

Piše: Er. M.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
O odnosu međunarodne zajednice prema predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku najbolje govori činjenica da se Dodik, od uvođenja sankcija SAD-a, nije sastao ni sa jednim međunarodno važnim političarem. Međutim, u prosjeku je svaka 22 dana službeno boravio u susjednoj Srbiji.

Prema informacijama iz najava o aktivnostima predsjednika RS-a, Milorad Dodik je od januara do decembra 2017. godine 20 puta službeno boravio izvan BiH. Od toga se čak 16 posjeta odnosi na posjete susjednoj Srbiji.

Zanimljiv je podatak da je Dodik tokom ove godine u Srbiji boravio sedam puta kako bi se sastao s političkim predstavnicima susjedne zemlje, uključujući i inauguraciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i prijem u povodu Dana državnosti Srbije koji je 15. februara 2017. godine organizovao tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić.

Preostalih devet puta Dodik je susjednu zemlju posjetio kako bi prisustvovao prikazu dijela operativnih sposobnosti Vojske Srbije (20. oktobar), manifestaciji Dani RS-a u Srbiji (15. septembra), otvaranju autoputa na pravcu Pirot-Dimitrovgrad (16. septembar), otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" (27. juni), obilježavanju Dana Vojske Srbije i Dana pobjede (9. maj), skupu "Krajišnici za jaku i stabilnu Srbiju" (26. mart), obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO intervenciji (24. mart), obilježavanju 100 godina od Topličkog ustanka (26. februar) i srpsko-grčkom poslovnom forumu (31. januar).

Što se tiče zvaničnih sastanaka s predstavnicima vlasti u Srbiji, Dodik je 10. novembra razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom susjedne zemlje Anom Brnabić, 29. oktobra i 4. augusta s Vučićem čijoj je inauguraciji prisustvovao 23. juna.

Predsjednik RS-a prisustvovao je i polaganju zakletve izabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (31. maja), a s Vučićem kao premijerom susjedne zemlje sastao se 22. februara. Početkom ove godine Dodik je prisustvovao svečanom prijemu povodom Dana državnosti Srbije koji je organizovao tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić (15. februar).

Informacije sa zvanične web stranice predsjednika RS-a govore da je Dodik 7. decembra 2017. godine učestvovao na međunarodnom kongresu "Sankt-Peterburg i slovenski svijet". Tokom boravka sastao se s guvernerom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, a prisustvovao je potpisivanju sporazuma o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i peterburške Državne biblioteke "Boris Јeljcin".

Javnost je obaviještena da je predsjednik RS-a 21. oktobra boravio u švedskom gradu Halmstadu, gdje se susreo s predstavnicima Srpskog saveza u Švedskoj. On je iz Švedske poručio kako će RS za izgradnju crkve i kulturnog centra, čija gradnja će početi sljedeće godine, donirati 50 hiljada eura.

Sedmicu prije održavanja izbora u Makedoniji Dodik je 13. oktobra posjetio makedonsku općinu Staro Nagoričane, iz koje je poručio da je izbor Srba da ostanu u koaliciji s VMRO-DPMNE njihovo pravo i da on može samo pozdraviti takav izbor.

Predsjednik RS-a boravio je 25. septembra u Beču, gdje je učestvovao na predavanju o temi "Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi" ocijenivši ulogu Rusije na Balkanu konstruktivnom i korektnom. U Beču je razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Beča Johanom Gudenusom o proširenju privredne, ekonomske i političke saradnje, ali i zajedničkim sigurnosnim izazovima.