BiH
0

Dodik optužio OSA-u i institucije BiH da rade protiv RS-a

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržava pravo ljudi da izražavaju svoj stav javnim okupljanjem, na propisanom mjestu za to, i uz odobrenje policije.

Dodik, međutim, krivi instituciju OHR-a da je “kriva”, jer je pod njenim pritiskom formirana Obavještajno-sigurnosna služba BiH (OSA), koja po njegovoj tvrdnji radi na destabilizaciji RS-a.

Povodom nekih nezvaničnih informacija da su, kako tvrde pojedini mediji u RS-u, pripadnici OSA-e, navodno ispitivali predsjednicu Studentskog parlamenta Banjalučkog univerziteta Danicu Kojić o protestima koje neformalna grupa građana “Glas naroda” organizira 19.marta u Banjoj Luci, Dodik je ustvrdio da je “nedopustivo da se na taj način neko upliće u rad i život studentskih organizacija”.

Nije to, kaže, “neoubičajeno i vjerovatno je toga bilo i ranije”, ali za njega je važno da je “pod snažnim pritiskom OHR-a ranije ukinute obavještano-sigurnosne agencije na nivou entiteta i formirana zajednička na nivou BiH”.

Sada, tvrdi Dodik, “možemo da vidimo da je jedan od ciljeva toga upravo i ovo što se dešavalo”.

Ustvrdio je da OSABiH ima “permanetno negativan odnos prema RS i želja za poslušnošću vladinih struktura”, a da “kada su shvatili da rukovodstvo RS djeluje jedinstveno i ne mogu naći poslušnike, šire svoj krug”.

Dodik je dalje naveo da se “ranije sigurnosna služba bavila potrebom da ‘okalja’ bilo kojeg javnog funkcionera, a sada pokušavaju da naprave ovo što sada izlazi u javnost - da motiviraju određenu vrstu protesta”.

Ustvrdio je i da ono što je radila OSA “ne zaslužuje podršku”.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović ne zna zakon po kojem radi OSA-a, ali zna da je “nedopustivo da predstavnici OSA-e ulaze u prostor Univerziteta i da se o tome mora obavijestiti rektor, a razgovor da se obavi u prisustvu ombudsmana studenta”.

Kasipović tvrdi da “čim je dobio informaciju iz studentskih krugova, da je obavljen razgovor predstavnika OSA-e i spomenute studentice, tražio informaciju o tome”, ali ne zna detalje šta je bila tema tih navodno obavljenih razgovora.

Kaže i da je na studentima da odluče kako će svoja pitanja rješavati.

Gordan Balaban, predsjednik Unije studenata RS-a, rekao je nakon današnjeg sastanka s Dodikom, da su protesti demokratsko pravo, ali s druge strane, Unija studenata “nije organizacija s ulice i moraju im se svi službeno obratiti”.

Kampanju „Glas naroda“ pokrenuo je Stefan Filipović kome su se ubrzo pridružili aktivisti udruženja građana „Oštra nula“ i „P`okret“ , te još neki, a za 19. mart najavili su proteste u Banjoj Luci

Stefan Fipović izjavio je da poziv na protest nije upućen samo studentima već svim nezadovoljnim građanima koji su spremni da podržu ovu građansku inicijativu.

Potvrdio je da je skup zvanično prijavljen i sutra očekuju odobrenje CJB Banja Luka.

Na činjenicu da je, slučajno ili ne baš sada, održan sastanak Dodika sa studentima, kako je kazao, ne želi da gubi vrijeme, jer smatra da ovo društvo ima “daleko većih problema o toga da li će neko nekoga da kupi”.