Važni zakoni na stolu
54

Dodik optimističan uoči sastanka u Mostaru: Ko će popustiti?

A. Ku.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Uoči današnjeg sastanka lidera koalicije na državnom nivou oglasio se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je kazao da očekuje da će danas u Mostaru biti postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU.
Lideri državne vlasti bi danas trebali dogovoriti usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o sudovima BiH, ali i dati odgovor na usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Jer ukoliko Parlament BiH ne usvoji spomenute izmjene Izbornog zakona, to će u narednim danima vrlo izvjesno nametnuti visoki predstavnik.

"Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima. Republika Srpska posvećena je dijalogu i kompromisu. Sve što smo uradili u posljednjih godinu dana, uradili smo tako što smo poštovali ustavne nadležnosti", kaže Dodik.

Dodaje da političko iskustvo koje ima svjedoči da su okolnosti van BiH uslovljavale da se ne naprave pozitivni pomaci.

"Odlazim u Mostar uvjeren da imamo i ljudsku i političku zrelost da interese naša tri naroda stavimo ispred tuđih geopolitičkih interesa. Geopolitička situacija je složena. Narodi tako snažnih historijskih sjećanja kao što su narodi Balkana uvijek su podložni uticajima koji ih dovode do toga da podnose žrtve na oltaru tuđih interesa. Vjerujem da je zajednički interes svih nas da branimo našu demokratiju i interes naših naroda koji su nas birali", mišljenja je Dodik.

Kaže da bh. entitet Repubublika Srpska (RS) na čijem je čelu neće pristati na nametanja odluka spolja.

"Republika Srpska zato ima snažno i odlučno liderstvo. Utemeljeno u historiji i mentalitetu velikog naroda kakvi su Srbi. Mi znamo da je tajna sreće sloboda, a da je tajna slobode hrabrost. A hrabrost je u demokratiji ništa drugo do služiti svom narodu, a ne strancima i tuđim interesima", zaključuje Dodik.