Okončao monolog u NSRS-u
73

Dodik opet obećava referendum o otcjepljenju: "Predložit ću, makar mi bilo posljednje"

B. T.
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se raspravlja o radu visokog predstavnika, nastavio je iznošenje neutemeljenih stavova o OHR-u i funkcioniranju BiH.

Dodik je, između ostalog, doveo u pitanje bonske ovlasti, legitimnost Vijeća za implementaciju mira (PIC), odnosno njegovog Upravnog odbora, naveo da treba ukinuti misiju ALTEA.

Opet je pokušao osporiti postojanje državnih institucija, te je rekao da "državno ne postoji, već samo zajedničko". U tom kontekstu je kazao da nikada neće dozvoliti da vojska BiH izađe na granicu sa Srbijom u cilju sprečavanja ulaska migranata, kao što to traže druga dva člana Predjedništva.

Vrijeme za akciju

Nabrajajući navodne razloge zbog kojih novi visoki predstavnik "neće biti važeći", poslanicima je sugerirao da trebaju usvojiti zaključke i ugledati se na rad Skupštine u vrijeme kada ju je vodio osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik!

"Tada smo hodali po cijeloj RS i razmatrali svako pitanje", kazao je Dodik.

Ne navodeći na šta konkretno misli, Dodik je poručio da se u ponuđenim "zaključcima daje vrijeme dok ne krenu akcije".

"Ja sam spreman da nosim tu političku borbu", kazao je Dodik, koji je, opet iznio neistinitu tvrdnju da je "Republika Srpska država".

Opet je govorio i o refenrendumu, "kada poslanici budu spremni da ga prate, za godinu dvije".

"Dolazim ovdje i predlažem akt o referendum, makar to bio i moj posljednji čin", kazao je u dramskom obraćanju, pozivajući poslanike na zajedništvo.

Neposlušnom poslaniku pokazao vrata

Tokom obraćanja Dodik je dosta govorio u šiframa, prenesenim značenjima, koristio se citatima, a na kraju je kazao da ne može otvoreno reći svoja saznanja, ali da će oni koji promišljaju politički znati zbog čega je današnja sjednica važna.

Da je neprikosnoveni vladar u ovom entitetu bez obzira na to u kojoj se instituciji nalazi, Dodik je pokazao očitavši bukvicu jednom od poslanika koji ga je prekinuo nakon skoro dva sata izlaganja. Nimalo diplomatski, Dodik mu je pokazao gdje su vrata i gdje treba izaći. I predsjedniku NSRS-a Nedeljku Ćubriloviću spočitao je što je dozvoljeno da ga neko prekine.

Iako je kazao da nikoga ne vrijeđa, Dodikov prepoznatljiv rječnik nije izostao ni danas, pa je, između ostalog, predstavnike međunarodne zajednice nazvao "pacovima".

Nakon Dodikovog obraćanja sjednica je nastavljena obraćanjem gostiju, odnosno predsjednika stranaka iz ovog bh. entiteta.

S obzirom na to da nema naznaka ni kada će početi rasprava, očekuje se da sjednica potraje.