Okreće se kolo sreće
218

Dodik okupio najveće oponente: U vlast na nivou BiH bi mogli i SDS i PDP

Piše: S. H.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Na poziv Milorada Dodika danas su u Banjoj Luci održani sastanci predstavnika SNSD-a sa čelnicima stranaka PDP i SDS. Razgovarali su o zajedničkom nastupu u vlasti na državnom nivou.

Iako danas ništa zvanično nije potvrđeno, može se naslutiti da bi Republika Srpska na državnom nivou mogla imati jedinstven nastup. Naime, prvo je predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao da će stranka slijedeće sedmice odlučiti hoće li u vlast na nivou BiH na poziv Dodika, a to je sada potvrdio i lider SDS-a Vukota Govedarica.

"Zbog odgovornosti smo spremni da razgovaramo o državnom nivou vlasti. Mi ćemo u NSRS-u biti opozicija, ali za državni nivo smo spremni razgovarati za saradnju. Priča o srpskom jedinstvu ne smije biti politički trik. Ako je trik onda neće biti jedinstva. Želimo razgovarati o najvažnijim pitanjima za RS na državnom nivou", kazao je Govedarica.

Milorad Dodik (Foto: M. D./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: M. D./Klix.ba)

Borenović je ranije kazao kako je vrlo važno što su PDP i SNSD danas postigli konsenzus u vezi izbornog zakona i da bi bilo dobro da se taj zakon usvoji u neizbornoj godini kako bi se onemogućile izborne manipulacije.

"Nakon 10 godina ove dvije stranke su sjele i razgovarale, što smatram značajnim za demokratiju. Mi smo opoziciona stranka, SNSD je na vlasti, ali smo pokazali tu vrstu političke zrelosti da razgovaramo o zajedničkim institucijama na nivou BiH, ali i o viđenju političke situacije ovih dviju stranaka. Tačno je da je meni SNSD ponudio ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, ali sam tu mogućnost odbacio i pokazao da ne mora sve biti u pozicijama i funkcijama, da je do politike i budućeg djelovanja u interesu svih građana RS-a i oni očekuju da bolje radimo svoj posao", rekao je Borenović.

Branislav Borenović (Foto: M. D./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: M. D./Klix.ba)

Kazao je i to kako su se PDP i SNSD dogovorili da pokušaju riješiti pitanje parlamentarnog nadzora nad radom javnih medija koji su u vlasništvu RS-a putem parlamentarne komisije, a tako je dogovoreno i sa SDS-om.

Ukoliko PDP i SDS pristanu na učešće u vlasti na državnom nivou uz SNSD, onda je izvjesno da će sve srpske stranke iz RS-a zajednički djelovati na nivou BiH.