I dalje po svom
3

Dodik odgovorio Britancima: Ne vjerujem ni ja u teorije zavjere, ali vjerujem u zavjeru

SRNA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on nije rekao da Velika Britanija šalje vojnike obavještajce da prate izborni proces u BiH i spriječe ruski uticaj, već britanski ministar odbrane Gavin Williamson, a prenijeli svjetski i domaći mediji.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnje saopćenje britanske Ambasade u kojem "mole sve relevantne faktore" da, kako kažu, prestanu sa pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje, Dodik je rekao da ukoliko britanska Ambasada ima potrebu da polemiše o temi izbora i izborne kampanje sa Miloradom Dodikom, a to i čine ovim saopćenjem, predložio im je da prvo obave razgovor sa članom svoje vlade, koji je upravo i rekao da imaju namjeru da se aktivno uključe u izborni proces.

"Ambasada Velike Britanije ne bi smjela da drži slovo o slobodi izražavanja, niti bilo kom unutrašnjem političkom pitanju, jer prvo nisu ovdje da bi se time bavili, a drugo britanski ambasador se nedavno grubo obrušio na uređivačku politiku RTRS-a za šta bi iz bilo koje zemlje koja ima suverenitet bio naprasno isprašen", istakao je predsjednik RS-a.

Komentarišući navode iz Ambasade da ne mogu ignorisati njegove nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, te da je to vrsta "političkog pritiska i zastrašivanja koja je u potpunosti neprihvatljiva", Dodik je rekao da on nije ništa drugo tvrdio nego da su urednici BN televizije bili na obuci u Londonu, što Ambasada Velike Britanije i potvrđuje.

"I na kraju, morat ću da se složim sa Britancima kada pominju teorije zavjere. Ni ja ne vjerujem u teorije zavjere, vjerujem zavjeri i o jednoj takvoj i govorimo posljednjih dana", poručio je Dodik.