Neće provesti nalog
375

Dodik odbacio Schmidtovu odluku: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ostaje na snazi

G. M.
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, "koje je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje a nije".
"Dakle, danas u Sarajevu, s pravnog stanovišta nije se dogodilo ništa. Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske", istakao je Dodik u izjavi za Srnu reagujući na odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini.

Podsjetimo, Christan Schmidt je danas suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti sutra.

Schmidt je, tačnije rečeno, donio obavijest o primjeni naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023.

Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine.

U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona. Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom.

Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.