|

Dodik: Očekivana odluka suda, ostaje problem zloupotrebe ovlaštenja

Dodik: Očekivana odluka suda, ostaje problem zloupotrebe ovlaštenja
2
S
SRNA
9.3.2017. u 16:14
122
komentara
2

dijeljenja
Dodik: Očekivana odluka suda, ostaje problem zloupotrebe ovlaštenja Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem - zloupotreba ovlaštenja u BiH.
"Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru", ocijenio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni - zloupotrebe ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da saglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Hagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istakao da nema povjerenja u Tužilaštvo BiH, zbog čega poziva Tužilaštvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cijela ta situacija "raščistila".

"Oko tog pitanja je postignut određeni nivo jedinstva u Republici Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini obezbijedimo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Vijeće ministara BiH i pokazali da nisu dostojni da predstavljaju Republiku Srpsku, niti da bilo šta učine", smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Hagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

"On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to desiti, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa - odlučivanje jednih u ime svih. To ne može da se dozvoli", poručio je predsjednik RS-a.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagovanja na ovu situaciju. "Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH", zaključio je Dodik.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (122)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...