Sastanak u Mostaru
191

Dodik obećao Čoviću podršku za izmjenu Izbornog zakona i uvođenje kanala na hrvatskom jeziku

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastao se danas u Mostaru s predsjednikom entiteta Republika Srpska i SNSD-a Miloradom Dodikom. Nakon sastanka na kojem je bilo govora o saradnji HDZ-a i SNSD-a javnosti su se obratili predsjednici ovih dviju stranaka.

Riječ je o sastanku visokih delegacija ovih stranaka u kojima su između ostalih bili i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i SNSD-ov državni zastupnik Nikola Špirić.

Čović je rekao kako su razgovarali o saradnji dviju stranaka na svim nivoima pa i u mjestima gdje nema predstavnika jedne ili druge stranke te nastojanjima da grade zajedničke interese kako bi se stabilizirali odnosi u BiH.

"Razgovarali smo i o funkcioniranju Vijeća ministara BiH, parlamentarnih skupština i nižih nivoa vlasti i šta bi trebalo raditi, ali dotakli smo se i ranijih tema kao što su Ustavni sud BiH i druge institucije. Želimo da sve institucije rade u skladu s Ustavom BiH. Dotakli smo se i privrede jer su tu i direktori elektroprivreda i napravili smo preduvjete za sporazum o saradnji kako bismo ojačali tu povezanost", rekao je Čović.

Dodik je istakao kako je ovo primjer dobre saradnje koju realiziraju kroz djelovanje te je izrazio zadovoljstvo.

"Ne odustajemo od onoga što je naš strateški cilj, a to je da BiH djeluje u okvirima Dejtona, da se riješi pitanje izbornog zakona, pitanje kanala na hrvatskom jeziku, a s naše strane da se riješi problem u Vijeću ministara BiH i da se uključe naši stavovi na nivou države. Izborni zakon koji je predložio HDZ ima našu podršku jer je to i mogućnost da se poboljša pozicija Srba u federalnom parlamentu. Zakon je neophodan zbog preglasavanja i ne možemo imati sistem u kojem jedan narod bira predsjednika drugog naroda", rekao je Dodik dodavši kako su razgovarali i o podršci Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku.

Istakao je kako Vijeće ministara BiH smatra produženom rukom Predsjedništva BiH te da ovakav saziv uopće nema podršku Republike Srpske. Naglasio je kako Vijeće ministara BiH radi na rušenju RS-a, izuzev predstavnika hrvatskog naroda.

"Urušeni su odnosi, potpuno. Mislim da je Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sada putem Vijeća ministara BiH i drugih pravosudnih institucija pokušava obračunati s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, a zloupotrebom pravosuđa je doveo situaciju do apsurda", kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou te da će situacija biti gora kako se budu bližili izbori.

"Treba se truditi da koliko-toliko sačuvamo odnose u državi zbog evropskog puta, ali s ovakvom podrškom u Vijeću ministara to je nemoguće. Evidentno je da postoji nepovjerenje Vijeću ministara BiH. Teško se može doći do novih rješenja jer agencije moraju raditi u skladu s Ustavom BiH, a ne političkim voljama. Kako se mijenja parlamentarna većina bit će vidljivo od pitanja do pitanja na sjednicama i na nivou FBiH će se sve vršiti na nivou preglasavanja, što nije uredu", rekao je Čović i dodao kako će se sutra sastati s Bakirom Izetbegovićem.

Inače, Dodik je proteklih dana u više navrata podsjetio da je s Čovićem prije mjesec dana u Banjoj Luci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a.