"Predsjednik govori"
57

Dodik o svemu: Drugi Trumpov mandat će dati nezavisnost RS-u, uvjeren sam da će se EU raspasti

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na emisiji RTRS-a "Predsjednik govori", prilagođena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, čelnik manjeg bh. entiteta je iznio niz stavova o unutrašnjim odnosima u BiH, ali i o međunarodnoj politici. Između ostalog, uvjeren je da će drugi mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući dovesti RS u nezavisnost.

On je izjavio da je najveća politička pobjeda RS poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam koordinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske. Dodik je naveo da će RS ove godine dobiti 120 kilometara autoputa, novi klinički centar u Banjoj Luci, bolnicu u Istočnom Sarajevu, a kreće i izgradnja bolnice u Doboju, te podsjetio na novu bolnicu koja je napravljena u Bijeljini.

On je dodao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.

"Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti", rekao je Dodik.

Donald Trump će, prema Dodikovom mišljenju, uzrokovati nezavisnost RS-a i to u njegovom drugom mandatu. Ipak, predsjednik RS-a nije objasnio kako. Dodik kaže kako američki predsjednik Trump želi da Evropska unija nestane. Smatra kako Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utječe stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

"Britanci su ovdje pravili haos. Eno, napravili su haos na Bliskom istoku i sada taj problem žele stvoriti ovdje", rekao je Dodik na RTRS-u.

Predsjednik RS-a je kazao da Rusija nema takve pretenzije i da poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno RS. On se dotakao i sukoba "civilizacija rekavši" kako je on aktuelan i da su nekadašnji historičari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka.