U odbrani kolege
148

Dodik o sankcijama Špiriću: Flagrantno miješanje Cormack u izbore u BiH

SRNA
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana prije održavanja izbora američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack ovako flagrantno umiješa u političke procese i izbore u BiH.

"Moram reći da ovo vidim kao posljednji trzaj odlazećeg Soroševog ambasadora po već viđenom scenariju", rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše saopćenje State Departmenta u kome je navedeno da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću.

"Iako su jasne namjere, poručujem ambasadorici da nas ovo sigurno neće omesti u našoj kampanji, kao i u onome za šta samo jasno opredijeljeni da ćemo uraditi poslije još jedne ubjedljive izborne pobjede, kao i da će nas ovo samo dodatno osnažiti u namjeri da još predanije štitimo interese Republike Srpske i srpskog naroda", naglasio je Dodik.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije potpredsjedniku SNDS-a i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću zbog korupcije, objavljeno je na zvaničnoj stranici State Departmenta.

Kako se navodi u odluci, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru i kćerci Jovani, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. Sankcije su, kako je to navedeno, uvedene zbog njegove invloviranosti u značajnu korupciju.

Nikola Špirić je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba kazao da nije upoznat sa sankcijama, kao i da nije upozoren da bi do takvog ishoda moglo doći.