Jer je branio imama
151

Dodik o reisu Kavazoviću: Neka se bavi svojim poslom, njemu su vjera i politika isto

S. Š. U.
Predsjednik RS-a uputio poruku reisu Kavazoviću (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik RS-a uputio poruku reisu Kavazoviću (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je današnju reakciju reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića u vezi sa odlukom Skupštine Prijedora o izjavama imama Amira Mahića.
Reis je ranije danas ocijenio sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora koja je okarakterizirala zjave imama Mahića "uvredljivima" tvrdeći da one "predstavljaju govor mržnje prema srpskom narodu".

"Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro", izjavio je reisul-ulema Kavazović.

Dodik je takve tvrdnje ocijenio neprihvatljivim i skandaloznim.

"Izjave reisa Huseina Kavazovića u potpunosti su neprihvatljive i skandalozne. One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije. Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, i politika i vjera isto", mišljenja je Dodik.

Smatra predsjednik manjeg bh. entiteta i kako stavovi reisa Kavazovića ne obavezuju niti on ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz RS-a.