Problematizirao NATO put
313

Dodik o Murphyjevom intervjuu: Ne želimo da se miješaju ni Rusi ni Amerikanci

SRNA/Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik komentarisao je intervju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja u kojem kaže da oni neće BiH ostaviti Rusiji te da je donošenje odluka o pridruživanju NATO-a isključivo na BiH.
Dodik je istaknuo da ne bi mogao reći kako mu je drago što se američki ambasador suviše pokroviteljski odnosi prema BiH spočitavajući da to rade i neki drugi ovdje.

"Mi ne želimo da se u naše odluke i živote miješaju ni Rusi ni Amerikanci. Želimo da suvereno odlučujemo o svim pitanjima relevantim za naše živote. Ponajmanje što želimo jeste da se sukobi sa nekih drugih krajeva svijeta prenose u BiH pod izgovorom brige za njenu budućnost", rekao je Dodik.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, američki ambasador je rekao da Rusija neće biti ta koja će odlučivati o pridruživanju BiH Evropskoj uniji i NATO-u, nego isključivo BiH. To je Dodik protumačio kao činjenicu da BiH još uvijek nije donijela odluku o kretanju ka NATO-u.

"Jasno je rekao da će BiH odlučivati o kretanju ka NATO-u što demantuje sve one koji uporno govore neistinu da je takva odluka već donesena", rekao je Dodik.

Međutim, ovakva izjava Murphyja ne demantuje da su neke odluke unutar BiH već donesene, odnosno da je Nacionalni godišnji program poslat u NATO.

"Svi koji insistiraju na tome da je to pitanje završeno imaju neograničeno povjerenje upravo u Američku ambasadu te mi je stoga drago da je odgovor stigao upravo iz te ambasade", naglasio je Dodik odgovarajući na pitanje da prokomentariše ovu Marfijevu izjavu.

On je poručio da BiH ima budućnost ako bude funkcionisala na Ustavu te da nikakvi intervjui niti izjave stranih diplomata neće pomoći ako ne bude bilo podrške ustavnom uređenju BiH.